Всеки 3-и българин гласувал за листата на ГЕРБ, БСП с

...
Всеки 3-и българин гласувал за листата на ГЕРБ, БСП с
Коментари Харесай

ГЕРБ отново два пъти повече от червените в общинските съвети

Всеки 3-и българин дал своя вот за листата на ГЕРБ, Българска социалистическа партия с доста добър резултат в Русе

Средно 30% получават ръководещите от ГЕРБ във вота за общински съветници в съвсем всички регионални градове, демонстрират данните от последните екзитполове на няколко социологически организации. Така

макар спада

ГЕРБ остава два пъти по-голяма като доверие на гласоподавателите по отношение на Българска социалистическа партия. И то в случай, че социалистите усилиха резултатите си на всички места в страната.

Бургас и Велико Търново са градовете, в които ГЕРБ ще има и болшинство в общинските препоръки. В морския град партията взема над 51% от гласовете за общинари съгласно екзитпол на “Галъп ”. Пак по данните на тази организация във Велико Търново получава близо 50% от гласовете.

В Търново социалистите ще са втората по величина секта в общинския съвет с резултат тъкмо половината от този на ГЕРБ. Докато в Бургас алените съумяват да вземат единствено към 10% при вота за общинари. Там

равна по брой

съветници с Българска социалистическа партия

е бургаската

партия “Средна

европейска

класа ”

Въпреки че Бургас е считан за цитадела на Валери Симеонов, неговата НФСБ получава единствено 3,6% от гласовете за Оценка за съвместимост.

Най-приличен по отношение на ръководещите е резултатът на Българска социалистическа партия в Русе - тук социалистите вземат към 20% съгласно данни на “Тренд ” при 26 на 100 за ръководещата партия. Това обаче е и единственият град, обзет от екзитполовете, в който социалистическият претендент за кмет води пред този на ГЕРБ.

Истински погром са претърпели социалистите в борбата за общинския съвет на Пловдив. Във втория по величина град в България листата на ГЕРБ взе 30,7% по данни на “Тренд ”. Това е и междинният резултат на ръководещите в регионалните градове. Червените обаче са с едвам 7,8 на 100 и ще бъдат четвърта или пета по величина група в общинския съвет под тепетата. Два пъти повече взема локалната партия “Съюз за Пловдив ”. С 9,6 на 100 на трето място е листата на обединението ВМРО-НФСБ. Наравно със социалистите е листата на “Кауза Пловдив ”, а единствено с 0,4% по-малко е резултатът на “Демократична България ” в града.

Два пъти по-нисък от този на ГЕРБ е резултатът на Българска социалистическа партия и в Хасково. В този град, където организацията на ГЕРБ бе разцепена, партията взема 38 на 100 от гласовете за общински съветници, до момента в който Българска социалистическа партия - единствено 20%.

Още по-лошо е съотношението във Варна, където при 38% за ръководещите социалистите получават към 12% поддръжка за листата си за общински съветници. Там пък организацията на Българска социалистическа партия е разтърсвана от кавги. Все отново в морската столица алените ще са 2-а политическа мощ в общинския съвет.

12,7% пък е резултатът на Българска социалистическа партия в Благоевград, а ГЕРБ вземат 27,9% от гласовете за общинския съвет.

В Кърджали социалистите ще са трета политическа мощ с 13,8%. В родопския град Движение за права и свободи взема над 48% от гласовете за общинари, втори са ГЕРБ с 26,1 на 100.

Българска социалистическа партия се изравни с “Демократична България ” след пробив във вота за общинари в столицата

Повишението с 5% на резултата за листата общински съветници е положителната вест за Българска социалистическа партия в столицата. Според финалните екзитполове водената от водача на столичните социалисти Калоян Паргов листа взема 14,3% от гласовете в София. И по този начин се изравнява с “Демократична България ”.

Преди 4 години Българска социалистическа партия взеха под 10% във вота за общински съветници и имаха едвам 7 представители в Столичния общински съвет. Според предварителни калкулации и без да бъде направено преразпределение на остатъците от некласираните в СОС листи,

този път алените

ще имат секта

от 10 души

“Демократична България ” пък, в противен случай, смъкна резултата си по отношение на този на Реформаторския блок отпреди четири години.

През 2015 година десните партии съумяха да вземат съвсем 17% от гласовете на софиянци и разполагаха с група от 11 съветници. Този път екзитполовете им даваха 15%, което би трябвало да значи загуба на един консултант и групата им да е равна на тази на социалистите. Десните въпреки всичко имат шансове да запазят 11 съветници при преразпределението на мандатите.

Своите гласове понижи

на тези избори и

листата на ГЕРБ,

която за първи път бе водена от претендента за столичен кмет Йорданка Фандъкова и за първи път е съдружна дружно със Съюз на демократичните сили. Според екзитполовете на социологическите организации ръководещата партия ще има малко над 30% от гласовете в столицата. Това е намаляване с 12% по отношение на резултата на ГЕРБ от 2015 година, когато партията завоюва 30 от общо 61 места в общинския съвет на София.

Без фракции в СОС евентуално този път ще останат АБВ на някогашния президент Георги Първанов и “Движение 21 ” на Татяна Дончева, до момента в който “Атака ” е на границата да има един или двама съветници. “Глас национален ” на хиподилеца Светльо Витков също най-вероятно няма да има присъединяване в новия състав на Столичния общински съвет, откакто в предходните четири години имаше двама съветници.

Почти без смяна пък е резултатът на Вътрешна македонска революционна организация във вота за общинари на Вътрешна македонска революционна организация. Както и преди 4 години партията получава 4,7-4,9% от гласовете, което значи, че ще има трима общински съветници, както и до момента.

Това е първият балотаж за левицата след 2005 година Гласовете, които носят смяната в София, общо са доста повече от гласовете за Йорданка Фандъкова, разяснява шефът на предизборния щаб на алените Кирил Добрев нощес. Според него замъци на ГЕРБ стартират да се пропукват, а алените се завръщали в локалната власт. 

Местните начинания, участващи със свои претенденти на изборите, са привлекли най-голяма поддръжка от младите, до момента в който възрастните са предпочели да гласоподават за партийни претенденти, демонстрират разбивките на социологическите организации, правени по време на екзитполовете.

В столицата претендентът на “Спаси София ” Борис Бонев е съумял да притегли 32% от гласовете на хората до 30 години и води в тази възрастова група.

Докато партийни претенденти като Йорданка Фандъкова получават над 40% от гласовете на пенсионерите.

Подобно е ситуацията и в Пловдив, където Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив ” взема 17% от гласовете на младите към 12 на 100 в тази глупа за претендента на ГЕРБ Здравко Димитров.

Зад локалните начинания нормално застават и висшистите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР