Всеизвестен факт е, че лимонът е истинска съкровищница от витамини.

Всеизвестен факт е, че лимонът е истинска съкровищница от витамини. ...

14 основателни причини да не изхвърляте кората на лимона


Всеизвестен факт е, че лимонът е истинска съкровищница от витамини. Полезен е най-вече заради изобилието на витамин С в него. Но не на всеки е известно, че тези полезни вещества са в 10 пъти по-висока концентрация в кората, отколкото в пулпата и определено си заслужава да я използваме.

Ето за какво може да се използва кората от лимона.

1. За избелване на кожата

Лимонената киселина има избелващи и почистващи свойства. Използвайте лимонови кори, за да изсветлите кожата на ръцете си и да омекотите грубата кожа по лактите и петите.

2. За ароматизиране на дома

Сложете няколко лимонови кори и пръчка канела в тенджера с вода. Сварете течността за 15-20 минути, без да използвате капак. Вашият дом ще се изпълни с приятен аромат и няма да се налага да използвате ароматизатори.

3. За премахване на петна

Лимоновите кори могат да се използват за бързо премахване на упорити от кухненските съдове. Поставете кората в тях и добавете гореща вода. Изчакайте няколко часа и след това изсипете водата и забършете с чиста кърпа.

4. За почистване на водоустойчиви повърхности

Напълнете стъклен буркан с нарязани лимонови кори и ги залейте с оцет, така че той да ги покрие напълно. Поставете капачка на буркана.
Съхранявайте го на тъмно място в продължение на две седмици. След това прецедете разтвора и го използвайте разреден с вода в съотношение 1: 1.

Лимоновият оцет може да се използва като почистващ препарат за кухня, който се справя отлично с премахването на упорити мазнини и петна от котлен камък, като същевременно е напълно безопасен за вашето здраве.

5. За премахване на неприятните миризми от хладилника

Поставете пресни лимонови кори на рафтовете на хладилника и лошата миризма ще изчезне.

6. За почистване на микровълнова печка

Поставете в микровълновата фурна стъклен съд с вода и с няколко лимонови кори в него. Включете уреда на пълна мощност за 5 минути, така че водата да заври и да се образува пара. Изключете уреда, изчакайте още 5-7 минути и след това избършете вътрешността на микровълновата фурна с влажна кърпа.

7. За полиране на метални повърхности

Потопете лимоновата кора в сол или сода за хляб и след това почистете с нея потъмнели съдове и повърхности, изработени от мед, месинг или неръждаема стомана. Лимонената киселина възвръща блясъка на метала.

8. За отстраняване на котлен камък

За да премахнете котления камък от чайника, напълнете го с вода и поставете вътре ситно нарязана лимонова кора. Сварете течността за 5 минути, след това свалете чайника от котлона и го оставете за един час. Почистете го с гъба с веро и изплакнете с топла вода.

9. За защита от мравки

Разстелете малки парченца лимонени кори около праговете, первазите на прозорците и други места, където мравките могат да влязат в дома ви.

С помощта на лимонови кори можете да прогоните и други „неканени гости“ от дома си като хлебарки и бълхи.

10. За дезинфекция

Най-лесният начин да дезинфекцирате дъските за рязане е да ги натриете с лимонови кори, да ги оставите за няколко минути и след това да ги изплакнете с чиста вода.

11. За съхранение на захар

За да предотвратите втвърдяването на захарта, поставете в нея лимонови кори, за предпочитане предварително изсушени във фурната.

12. За пилинг на кожата

Комбинирайте половин чаша ситно нарязана лимонова кора и лъжица мед. Разредете сместа със зехтин до консистенция на паста. Нанесете скраба върху влажна кожа, масажирайте нежно и изплакнете с вода.

13. За избелване на ноктите

Втрийте в ноктите си лимонова кора, за да премахнете неприятните жълти следи от лака.

14. За почистване на рендето

Почистете рендето с меката страна на лимоновата кора, ако по него има засъхнала храна.

Източник: actualno.com