Всеизвестен е чарът на Стария Пловдив. Колкото и пъти да

...
Всеизвестен е чарът на Стария Пловдив. Колкото и пъти да
Коментари Харесай

На ул. Стръмна в Стария Пловдив

Всеизвестен е чарът на Стария Пловдив. Колкото и пъти да отидете, толкоз пъти ще се влюбите. И освен ще се влюбите, само че и ще откриете нови и нови кътчета, потайни и скрити, в очакване да бъдат открити и споделени с ненаситните за хубост пътешественици, каквито сме всички ние.

Вървя си аз по една добре позната уличка и съвсем застигам две засмени приятелки, които по този начин ме увличат след себе си със заразния си смях и положително въодушевление, че неумишлено стартирам да ги последвам, до момента в който не се озовавам на стръмна уличка, на която в никакъв случай не съм била преди. Непознатите приятелки са отминали надалеч напред. Мен обаче ме посреща друга усмивка. Симпатична непозната жена ме поздравява и до момента в който й изяснявам, че съм там инцидентно, ме кани да надникна зад полуотворената врата. Пред очите ми се открива вълшебна панорама – креативната работилница на Стрина Пепина. Майстор Пепи Ставрева е разположила своето царство на художествени тъкани, наречени " плъсти " и сбирка от национални кукли на първия етаж. На втория е царството на Васка Велкова, дамата, която ме посрещна на улицата. Тя рисува върху стъкло. Не стига, че къщата сама по себе си е очарователна, ами и тези две работилници те омагьосват с цветове, багри и странност.

Тук можеш да си купиш сувенир напряко от хората, които ги вършат. Тук сигурно можеш да научиш доста за обичайните занаяти, да седнеш и да погледаш. Да опиташ и ти. Да доведеш детето и да го оставиш да твори.

На улица „ Стръмна “, както в реалност се назовава Уличката на занаятите, са ситуирани 4 адреса, на които 13 създатели са подготвени да ви посрещнат и да ви вкарат в тайните на своето творчество. Дърворезба, текстил, плъстене, иконопис, изработка на кукли, грънчарство, изобразяване върху стъкло, керамика, даже тюфекчийство – разработване на оръжия по старинна технология – всичко това можете да откриете тук. Най-хубавото е, че назад на упованията ни, от тези работилници не лъха на застояло и на отживяло, а се носи прелестен мирис на гений и творчество.

Радвам се, че попаднах на тази уличка. Както ми сподели дамата на улицата, „ няма нищо инцидентно! “

 
7 обичани местенца в Пловдив, които можете да обиколите за един ден

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР