Все повече общини отменят празничните фойерверки в новогодишната нощ и

...
Все повече общини отменят празничните фойерверки в новогодишната нощ и
Коментари Харесай

По примера на Симитли: Още общини се отказах от фойерверките за Нова година

Все повече общини анулират празничните фойерверки в новогодишната нощ и се причисляват към акцията на фондация „ Четири лапи “.

Целта е да се лимитират гърмежите и мощният звук, които въздействат извънредно зле на домашните любимци и бездомните животни.

Стара Загора беше измежду първите администрации, включили се към самодейността. Молба на локална жена до кмета анулира новогодишната заря, с цел да имат домашните и бездомните животни спокоен празник.

„ Решихме да подкрепим самодейността на фондация “Четири лапи “ и да пазим животните, да не ги стресираме. А средствата, спестени от заря, ще бъдат дарени за потърпевшата Диди, която претърпя тежък пътен случай в Стара Загора. Общата сума, която сме планували, е в границите на 6000 лв. “, изясни Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Веселка се грижи за бездомно куче пред блока си в Благоевград. Преди години, подплашено от пиратки, то бяга и се връща след седмица. Тогава тя го прибира вкъщи. Тази Коледа историята се повтаря: „ Изплаши се от пиратките и както беше на мотива, се отскубна и избяга. Кучето беше 14 часа в неопределеност “.

В Благоевград на Нова година фойерверки ще има, макар апели парите да бъдат дарени на потърпевшите в пожара в блок 18.

„ По някакъв метод хората са намерили метод да показват по този начин страстта си от настъпващата Нова година, тъй че истината е, че това ще се случи “, разяснява Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

И в Пловдив залагат на обичайното. На Нова година небето над втория по величина български град ще бъде огряно от празнично шоу. В Бургас зарята към момента не е поръчана и е по-вероятно такава да няма въобще.

Към самодейността “Красивито за нас е ужасяващо за тях “ към този момент са се включили много общини, като първата е Симитли.

„ Тази акция е с доста по-голям публичен интерес, което приказва, че жителите стартират да се замислят и да стават доста по-ангажирани. Както при хората, по този начин и при животните един подобен огромен стрес може да отключи доста болести “, изясни доктор Надежда Мечева - началник на клиниката за бездомни животни на Организация за отбрана на животните “Четири лапи “.

Ветеринарят доктор Генади Генчев, който тази Коледа е осиновил от улицата Норд и Мечка, поучава: „ Има препарати, които не са химия, на билкова основа са, които се дават един ден преди тържествените фойерверки и един ден по-късно и казусът се взема решение “.

12% от кучетата по света страдат от шума на фойерверките. По-големият проблем са пиратките, както и старите коли, които предизвикват в пъти повече стрес на животните.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР