Все повече жилища в Гърция се купуват със собствени средства,

...
Все повече жилища в Гърция се купуват със собствени средства,
Коментари Харесай

Парадоксът на гръцкия жилищен пазар

Все повече жилища в Гърция се купуват със лични средства, а не с ипотеки. Причината е внезапното нарастване на лихвите по заемите. На фона на всичко това обаче се следи невъобразим растеж в покупките на парцели за сметка на все по-малкото изтеглени ипотечни заеми, написа Ekatemerini.

По данни на Bank of Greece жилищните заеми са намалели с 646 милиона евро през първата половина на годината спрямо година по-рано, до момента в който през юни негативният поток от финансиране е достигнал 38 милиона евро.

В последния си отчет за паричната политика Гръцката централна банка означи, че през първото тримесечие на годината общият размер на новоотпуснатите заеми е намалял със 7.2% на годишна база, спрямо 67.3% нарастване през първото тримесечие на 2022 година Нo в това време, след две години непрестанен растеж на търсенето на ипотечни заеми, се следи спад за четири поредни тримесечия (до първото тримесечие на 2023 г.).

Но както данните от жилищното кредитиране би трябвало да отразяват общо закъснение в покупко-продажбите за покупко-продажба, по този начин и закъснение на покачването на цените и даже тяхното стабилизиране, се случва тъкмо противоположното.

Според данните на Независимия орган за обществени доходи (IAPR) онлайн декларациите за налог върху прехвърлянето (бел. ред. – данъкът се заплаща при всяка покупка и продажба на имот) възлизат на 56 000 през първите четири месеца на тази година, което съставлява нарастване от 21% спрямо година по-рано.

В момента на жилищния пазар се търгуват повече пари и капитал спрямо предходния интервал. Преди няколко месеца ръководителят на Националната банка Гикас Хардувелис означи, че 80% от покупките на жилища са направени без банково кредитиране – т.е. извънредно със личен капитал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР