Все повече хора купуват годишни винетки преди летните отпуски, а

...
Все повече хора купуват годишни винетки преди летните отпуски, а
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете за винетките при летните пътувания?

Все повече хора купуват годишни винетки преди летните отпуски, а не при започване на годината. Какво би трябвало да знаете за винетките преди да тръгнете на път?

Съвети по какъв начин да избегнете наказания и да започнете ваканцията безпроблемно. Какво вършим, в случай че сме не запомнили да купим винетка? 

Вече всички получават вести за изминал период на винетката, в случай че са дали данни за контакт при покупката. Дори при заплащане във физически обект, а освен онлайн. На регистриран имейл се изпраща съобщение два пъти за годишна винетка – 14 дни и 2 дни преди приключването й. Но известията не постоянно оказват помощ и постоянно биват забравени, в случай че сe отсрочи закупуването за момента, когато решим да пътуваме, оповестяват от  " Интелигентни Трафик Системи " АД, националният снабдител на услуги за електронно таксуване на пътни такси – електронни винетки и тол и формален сътрудник на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Какво би трябвало да създадем, с цел да нямаме подобен проблем?

Първо, проверете валидността на вашата винетка. Дали имате дейна винетка може да разберете на https://vinetki.bg/check-vignette.

Можете да се регистрирате да получавате вести за приключване на интензивността й, даже в случай че сте я купили не онлайн, а от пункт за продажба. Това става на https://register.vinetki.bg/.

За кои пътни транспортни средства е належащо да бъде закупена електронна винетка? Тя ви е нужна за леки и лекотоварни коли с механически позволена оптималната маса до 3.5 тона. Мотоциклетите, триколките, ATV не заплащат винетни такси. Ако желаете да пътувате с транспортно средство над 3.5 тона като рейс или тежкотоварен автомобил, би трябвало да заплатите тол такса, което може да стане на https://tollpass.bg/.

Ако пътувате с кемпер или каравана по какъв начин се заплаща пътната такса? Ремаркета и каравани, предопределени за изтегляне, би трябвало да имат винетки. Ако общото тегло на лек автомобил и ремаркето или караваната надвишава 3.5 тона, то покупката на електронна винетка за ремаркето или каравана е наложителна. Периодът на валидността й обаче може да е друг от този на автомобила, да вземем за пример единствено за дните на пътуването с тях.

Ако кемперите са под 3.5 тона, те пътуват с винетка, а в случай че са над 3.5 тона, би трябвало да закупите маршрутна карта. Това може да стане от този линк https://tollpass.bg/bg/routepass/wizard.

Какви са цените и интервалите на годност на електронните винетки? В взаимозависимост от вашето пътешестване, може да изберете най-подходящата: седмична - 13,00 лева, месечна - 27,00 лева, тримесечна - 48,00 лева, годишна - 87,00 лева, уикенд - 9,00 лева

Какво значи уикенд винетка, по кое време стартира и изтича нейната годност? Уикенд винетката е с закрепена годност от петък 12:00 часа до неделя 23:59 часа.

Колко време след закупуването се задейства винетката? Това става незабавно откакто извършите заплащането и може да пътувате същия ден без терзания, без значение дали сте я купили онлайн или от физически обект. При покупка онлайн получавате PDF квитанция на посочения e-mail адрес като удостоверение за сполучливо осъществена покупка.

При инспекция от страна на пътните контролните органи изисква ли се да показва доказателство или документ, че съм закупил електронна винетка? Не се изисква да представяте документ, че имате закупена електронна винетка. Контролът за съществуване на годна такава се прави със стационарни и мобилни камери, които засичат регистрационните номера. Но другояче имате документ – това е разписката, която получавате на мейл или от обекта при осъществено възнаграждение.

Може ли да закупите електронна винетка по-рано от плануваното пътешестване? Можете да закупите електронна винетка до 30 дни преди нужната началната дата на годност.

Какво да извършите при сбъркано въвеждане на регистрационния номер? Винаги проверявайте въведените данни преди възнаграждение. Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, по този начин и на латиница, само че би трябвало да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. Въвеждат се единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. При позволена неточност промяна е допустима, като е належащо

притежателят или ползвателят на автомобила да подаде заявление за смяна на неверно декларирани данни към БГТОЛ.

Купили сте си нов автомобил и се чудите дали винетката му е годна? Ако сте сменили регистрационния му номер, винетката няма да е годна, в случай че не сте информирате Агенция " Пътна инфраструктура “ в период до три работни дни от подписване на контракта за покупко-продажба.

Ако въпреки всичко сте тръгнали на път без възобновена винетка, може елементарно и комфортно да купите нова на https://vinetki.bg/. Тя е годна незабавно след заплащането онлайн, в случай че сте избрали валидността да е от деня на покупката. Дали сте глобени за пътешестване без платени пътни такси може да ревизирате когато и да е на https://tollpass.bg/. Един ден след нарушаването може да се информирате дали сте санкционирани със 70 лева, които може да заплатите онлайн на тол платформата.

Уведомленията за изминал период на годност на винетката са улеснение, само че съветът към всички е преди да тръгнете на път да ревизирате дали сте заплатили пътната такса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР