Все повече говорим за умни градове, индустрия, мрежи, но на

...
Все повече говорим за умни градове, индустрия, мрежи, но на
Коментари Харесай

Учредиха цифров иновационен хъб в строителството

Все повече приказваме за умни градове, промишленост, мрежи, само че преди всичко стои цифровизацията на бранша и въвеждане на цифровите процеси в проектирането, новаторски модели на ръководство по време на строителството. Ето за какво дигитализацията и цифровият преход са основни за бъдещето на строителството - това стана ясно по време на интернационалната конференция на ревю Архитектурно-строителна седмица в столицата.

Темата, която събра специалисти тази година, е „ Кръгова стопанска система. Малките и междинните предприятия в строителството в изискванията на зелен и цифров преход “. Професионалният конгрес се организира за 21-ви път в Интер Експо Център и събира представители на строителния бранш и компании от България и чужбина.

Цифров обединен пазар

За да бъде изпълнен проектът за кръговата стопанска система, би трябвало да се работи в посока към понижаване на въглеродните отпечатъци. „ Все повече приказваме за умни градове, промишленост, мрежи. На първо място стои цифровизацията на бранша и въвеждане на цифровите процеси в проектирането, новаторски модели на ръководство по време на строителството “, разяснява инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България. Той регистрира, че Камарата на строителите в България взаимно с представители на академичната и научната общественост и водещи новаторски компании са учредили Европейски дигитален и иновационен хъб в строителството. Цифровите иновационни хъбове ще играят значима роля в програмата “Европа за цифровите технологии”, с цел да подтикват вярното асимилиране на изкуствения разсъдък, HPC и ограниченията за киберсигурността от всички промишлености и обществени организации в Европа. Плановете са цифровите иновационни хъбове да имат по едно и също време локално и европейско действие, а европейското измерение на тази самодейност ще бъде финансирано посредством дотация от “Цифрова Европа”.

„ В строителния развой се включват потреблението на разнообразни първични материали и преправка на доста материали; генерираните строителни боклуци надвишават други отпадъчни потоци. Затова е значимо да работим и в посока

въвеждането на правила на кръгова стопанска система

както в производството на нови и по-екологични строителни материали, по този начин и в процеса на преправка на отпадъчните потоци и наново потребление на суровините “, счита ръководителят на КСБ. Той е безапелационен, че упоритостта на Европейски Съюз за построяването на дигитален обединен пазар ще направи бранша по-силен и самостоятелен в постигането на задачите за построяването и въвеждането на умни технологии.



„ Смятаме, че дигитализацията и цифровизацията е развой, който зависи от всички нас “, разяснява Марияна Хамънова - изпълнителен шеф „ CleanTech”. Тя посочи, че за България следва да започват дейни стъпки към екологичната индиферентност на строителния бранш, като особено е мястото на започващите компании - стартъпите. „ Ние работим доста съществено върху така наречен „ трансфер на технологии “, който е обвързван с комерсиализирането на нововъведенията и внедряването им в актуалното всекидневие “, сподели още Хамънова.

Новата действителност е цифровата промяна

„ Пандемичната конюнктура съществено обърка проектите на бизнеса, логиката, работата и вероятностите “, означи специалистът Димитър Копаров, шеф на Дирекция „ Организационна политика “, Камара на строителите в България. Той акцентира, че във всеки бранш дигитализацията набира все по-голяма скорост. В тази посока Европейски Съюз предлага нова тактика за напредък, която слага COVID-19 като причина за ускорение на прехода.

Илиян Терзиев:

На дневен ред е зеленият дигитален преход



„ Несъмнено тематиката за зеления дигитален преход добива все по-голямо значение в международен мащаб. Сектор „ Строителство " е със стратегическо значение за стопанските системи и като подобен има сериозен капацитет за напредък. Преструктурирането на бранша е един от основните цели както в Европейския зелен пакт, по този начин и в редица други стратегически стратегии, като вълната на саниране на сградния фонд в Европейски Съюз, цифрова Европа “, сподели инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР