Все повече германци изпитват финансови трудности и не могат да

...
Все повече германци изпитват финансови трудности и не могат да
Коментари Харесай

Германците все по-често залагат вещите си

Все повече германци изпитват финансови компликации и не могат да заплащат в точния момент сметките си

Често единствената опция да се получат бързо пари в брой са заложните къщи - техният бизнес процъфтява.

Който желае да знае по какъв начин се оправя Германия стопански, единствено би трябвало да преброи клиентите на Николаус Боде. Щом в заложната му къща в Зигбург има малко клиенти, страната е в положително състояние. Но когато хората се тълпят пред вратата му, наклонността сочи рецесия. През септември 2022-а година Боде едвам съумява да обслужи всички, респективно Германия се е изправила пред съществени проблеми. " Заложната къща е знак - хората идват, когато има висока безработица. Или просто тежки стопански проблеми ", споделя той, представен от.

Преди да отвори заложната си къща, Боде се е занимавал с насилствени търгове на недвижими парцели. През 1994-а година той стартира личен бизнес дружно с татко си - отваря заложна къща в центъра на Зигбург, град с 40 000 поданици в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Боде следи икономическия пулс на страната към този момент съвсем три десетилетия и като предприемач би могъл да е удовлетворен от протичащото се в Германия сега. Но в действителност е съществено обезпокоен.

" При мен идват доста по-възрастни хора, а към този момент и представители на междинната класа. Преди не беше по този начин. В момента имам доста нови клиенти. Освен постоянните идват и хора с много неуверени приходи. Както и получатели на обществени помощи, да вземем за пример, които би трябвало да дочакат изплащането на идващия транш. "

Почти всички получават назад движимостите си

Николаус Боде е един от съдържателите на към 250-те частни заложни къщи в Германия. Това е една от най-старите специалности в страната - първата заложна къща е учредена в Хамбург през 1560-а година.

Заложните къщи работят на следния принцип: полезностите се предават на съдържателя, който отпуска за тях избрана сума. Оттам нататък клиентите по предписание разполагат с три месеца, с цел да погасят заема си. И заплащат лихви и такси. Обичайният случай при Боде е следният: той отпуска 400 евро в брой за обещано украшение, а след три месеца клиентът изплаща 448 евро. В противоположен случай бижуто се продава на търг.

" При мен процентът на назад откупуване е 96 на 100. Почти всички се връщат да си вземат подадената движимост, тъй като тя коства повече, в сравнение с ние даваме за нея ", изяснява предприемачът.

Пръстен, верижка, часовник, а от време на време и кон

Деветдесет % от полезностите, които попадат в сейфа на Николаус Боде, са бижута. Но при него са били залагани и яхта, и въртележка, както и кон, споделя той през смях. Той заобикаля техническите устройства като мобилни телефони, защото загубата на стойност при тях може да е прекомерно огромна.

Това, което прави заложните къщи толкоз привлекателни, изключително във време на рецесия, е, че за доста хора това е освен най-лесният, само че и единственият метод да получат пари. Не се изисква оценка на кредитоспособността, не се носят фишове за заплати, няма неуместни въпроси. Нужна е само персоналната карта.

Имиджът на заложните къщи се е подобрил

" Пари в брой неотложно - съществено - дискретно - умело ", написа на уеб страницата на Боде. Дискретността е главното заричане на заложните къщи, което даже може да накара съдържателите им да не поздравят клиентите си на улицата. През последните години имиджът на този бизнес се е подобрил доста. А заложните къщи за коли към този момент са станали неизменима част от всеки огромен град.

Николаус Боде си напомня първите си дни в бизнеса. " По-рано хората се срамиха да идват при мен. Имахме неприятен имидж: замърсен бизнес, заден двор, защитно стъкло. Това се промени... "

През идващите седмици и месеци се чака още по-голям приток на хора. Експертите обаче предизвестяват, че към заеми от заложна къща би трябвало да се прибягва единствено като към краткосрочно решение и финален избор. Така проблемите с задълженията не могат да бъдат решени в дълготраен проект, а единствено краткотрайно. При това със относително високи такси.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР