Все повече домакинства избират да се топлят на ток заради

...
Все повече домакинства избират да се топлят на ток заради
Коментари Харесай

Как да използваме ефективно и икономично електроуредите в дома си

Все повече семейства избират да се топлят на ток поради повишаването на природния газ и твърдите горива. Как да пестим от сметките си за ток с вярното потребление на електроуредите у дома?

В нашата графа ``Криза&Пари`` ще ви покажем препоръките на енергийните специалисти и кои са най-неочакваните крадци на ток в домовете ни.

Ако тази зима ще разчитате напълно на ток, с цел да топлите жилището си, най-важно е да съобразите спецификите му като площ, изолираност и дограма с електроуредите, които ще поставите. Според енергийния специалист Валентин Чинов, макар по-ниската цена на духалки и конвекторни печки в магазина, след това потреблението им ще коства много солено. Той показва климатика като най-икономичния вид за отопление на ток.

„ Една духалка тя дърпа от мрежата 2kWh, а в това време отдава на помещението 2kWh. Докато при климатика, един прекрасен, естествен климатик, дърпа примерно 1 kWh, а отдава в помещението 4 kWh – два пъти повече. Трябва да се има поради, когато се избра климатик, да се заложи на климатици с висока енергийна успеваемост. Не да се купи дребен климатик, а с него да се желае да се топли огромно помещение или с един климатик да желаете да топлите целия апартамент, няма по какъв начин да се случи това нещо ", разяснява Валентин Чинов – енергиен специалист.

След като изберете енергоспестяващи уреди, може да спестите още като съблюдаваме елементарни, само че златни правила.

„ Нормалната температура, на която един климатик би трябвало да работи, е към 23 – 24 градуса на отопление, с цел да стане задоволително топло помещението. Един градус понижаване на температурата в помещението, което желаеме да стоплим, ще ни спести от месечната сметка към 6%. Другото, което би трябвало да се знае за климатиците е, че би трябвало да се почистват най-редовно. Това може да си го направи всеки един естествен човек. Когато стане студено времето на открито, изключително под 0 градуса е желателно климатикът да се остави и да не се изключва ", сподели Валентин Чинов – енергиен специалист.

Не са малко и скритите крадци на ток във всяко домакинство, които съществено усилват месечните сметки.

„ Зарядните устройства за компютри, за преносими компютри е хубаво да се изключват от мрежата, тъй като всички си мислят, че те не дърпат ток, само че дърпат задоволително повярвайте ми. Не е кой знае какъв брой, само че е задоволително за годината да ви навият 50 -60 лева единствено тези дребни неща, зарядни устройства. Сменете си крушките, старите крушки може да ги промените с LED крушки, които са енергоспестяващи. Ако имате бойлер елементарен, може да намалите температурата му за топлене на водата с 4-5 градуса, в случай че ви е задоволително, също ще ви даде доста огромна спестовност това нещо ", съобщи Валентин Чинов – енергиен специалист.

Имат значение и съдовете, които слагаме на котлона, когато готвим.

„ Трябва да се акцентира на тенджерите и тиганите, че би трябвало да са в доста положително положение с дебело дъно, равно, право дъно, това оказва огромно въздействие за пестенето на електрическа енергия от самия котлон. Готварските котлони, които са новите сега, те от самите производители са направени 10 минути преди да свърши готвенето може да ги изключите, те си довършват готвенето без никакъв проблем ", съобщи Валентин Чинов – енергиен специалист.

Енергийният специалист припомня още, че не е рентабилно уредите като пералня и съдомиялна да се включват, без да е напълнен потенциалът им и напомня, че тъкмо те може да се употребяват през нощта, когато цената на тока е с към два пъти по-ниска по отношение на дневната цена.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР