Все повече болници в Румъния затварят цели отделения поради липса

...
Все повече болници в Румъния затварят цели отделения поради липса
Коментари Харесай

Цели отделения в Румъния затварят заради липса на персонал

Все повече лечебни заведения в Румъния затварят цели отделения заради липса на личен състав. През последните години в лечебните заведения не доближават 1200 лекари годишно, оповестява Диджи24.

Осезателна липса на експерти има в областта на анестезията, интензивното лекуване, психиатрията, кардиологията, радиологията, гастроентерология. 

„ Много лечебни заведения са застрашени от затваряне, тъй като нямат анестезиолог или имат единствено един, което не е обикновено. Този човек не може да има почивни дни “, разяснява Дорел Съндеск, ръководител на Комисията за упойка и интензивна терапия. 

В най-голямата психиатрична болница в Румъния „ Проф. доктор Александру Обрегия “ има 120 лекари за 1200 пациенти. Един доктор се грижи за 10 пациенти, в някои отделения и за 30.

„ В Швейцария да вземем за пример един психиатър е задължен да преглежда единствено четири пациенти дневно, не му е разрешено да преглежда повече, даже и да желае, има норма “, отбелязва шефът на лечебното заведение Едуард Моцоеску. 

От 2014 година заплатите на лекарите в Румъния са се утроили. Един психиатър в страната взима междинна заплата от 3 000 евро на месец. Въпреки това множеството млади експерти избират да работят в други страни от Европейски Съюз, да вземем за пример Франция. 

„ Там към този момент има психиатрични лечебни заведения, в които румънският се приказва като втори език измежду лекарите “, прецизира Едуар Моцоеску. 

Въпреки че заплатите към този момент не са ниски, лекарите не остават в Румъния, най-много заради липса на добре оборудвани лечебни заведения и съвременни лечения, отбелязва Диджи24. 

От друга страна шефовете на болничното заведение споделят, че в случай че заемат всички позиции, няма да могат да заплащат на толкоз доста чиновници. 

„ Имаме 200 работни места. Места, не пари. Ако назначим и 20 % от личния състав, на процедура ще плащаме единствено заплати от бюджета на болничното заведение, което е безусловно невероятно “, разяснява Беатриче Махлер, управител на Института по пневмофтизиология (по белодробни заболявания) „ Мариус Наста “. 

 В интервала 2014-2021 година лечебните заведения към Министерството на здравеопазването в Румъния са работили с недостиг от 9845 лекари, осведоми Диджи24.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР