Все по-трудно става да се напуснат пределите на Украйна. И

...
Все по-трудно става да се напуснат пределите на Украйна. И
Коментари Харесай

В капана на войната: Евакуирането от Украйна става все по-невъзможно

Все по-трудно става да се изоставен рамките на Украйна. И за българите там, и за украинците е рисково да излизат от бомбоубежищата, а рейсове или влакове съвсем не се движат. Интернет връзката е все по-малко надеждна.

Първият опит да се свържем с Иво Маринов беше пресечен от воя на сирените.

Последните детонации и изстрели, защото съм служил в армията, са на не повече от 6-7 километра от моята локация, споделя Иво.

Когато часове по-късно интернет връзката се възвърне, той одеве бе получил инструкции от нашето външно министерство.

Единственият вид за излаз от тука е трен, който потегля от 19 часа, ще извози турските дипломати от Киев до Черновци, от Черновци към този момент български и румънски превоз ще ни извози.

Това е последната опция да напусне града. Друг трен няма да има. Затова този път е решил да рискува.

От мен до гарата са 11 километра. Като време за напредване ми дава 17 минути. Имам едно особено приложение, което ми демонстрира постове. Ако не ни бомбардират от горе, локалните постове ще ни пуснат, защото аз съм с български паспорт и имам отличителни знаци украински.

Има още една причина да се форсира напускането на Украйна - Иво е получава предизвестие за възможна идна офанзива.

Ще бъдат ударени 11 обекта, от този миг нататък няма да има никаква връзка с Украйна, удрят еквивалент на нашата телевизионна кула, която е на Витоша и в центъра, и удрят всичко. Българска национална телевизия: Тоест, очаквате да бъдете откъснати изцяло от света? - Абсолютно.

И в действителност, единствено час след нашия диалог телевизионната кула беше ударена от ракета.

Ето това са двата куфара, настрана са ми документите в чанта, която нося в себе си непрекъснато. Искрено се надявам след едно денонощие да се чуем и да бъда на безвредна територия, споделя Иво.

На стотици километри от Киев, в Первомайск, 66-годишната украинка Клавдия Кремнева търси помощ, с цел да напусне града. Отправила е апел и в български Facebook групи.

Исках да стигна до Одеса, само че пробвах прекомерно късно. Трябваше да го направя преди 4 или 5 дни. Сега има блокади по целия път до такава степен. Няма рейсове, няма влакове, нищо.

Клавдия към този момент чува изстрелите, до момента в който се крие в дома си.

Готова съм да потегли, приготвила съм багажа.

И тази нощ Клавдия ще си остане у дома. Не може да стигне до бомбоубежището.

Опитах да взема такси, само че никой не желае да тръгне натам.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР