Все по-сериозен дял от туристите в България избират места за

...
Все по-сериозен дял от туристите в България избират места за
Коментари Харесай

Луксозните хотели в България се увеличават

Все по-сериозен дял от туристите в България избират места за настаняване, предлагащи висококачествени услуги. През 2017 година пренощувалите в обекти с 4 и 5 звезди са били над 3,7 млн., което е с 32 на 100 повече по отношение на 2014 година С подобен растеж са и осъществените нощувки за този интервал, а приходите от тях през 2017 година са над 919 млн. лева - близо с 49% растеж по отношение на 2014. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на третия интернационален Hotel&Tourism investment forum, оповестиха от туристическото ведомство.

Тя акцентира, че за туристическата администрация е извънредно значимо да работи в директен разговор с браншовите организации и огромните интернационалните туроператори, които са и измежду водещите вложители в бранша - като Hyatt, Marriot, Review Pro, Avvio, Choice hotels, Louvre hotels, IDeaS a SAS Company, STR и други, които вземат участие във форума.

България е забавна освен с природата и културата си, само че и като място за правене на бизнес, за което нашето законодателство планува редица данъчни облекчения и тласъци за значими вложения, подчертава министър Ангелкова. Тя напомни рекордните резултати в бранша, които са доказателство за резистентност. През 2017 година България е посетена от близо 8,9 млн. задгранични туристи, което е повече от популацията ѝ и над 7% растеж по отношение на рекордната досега 2016 година Поставихме доста положително начало и на 2018-а и чакаме най-малко 5% растеж на туристите по отношение на миналогодишните върхове, сподели още тя.

Ангелкова заяви, че леглата в 4- и 5-звездните места за настаняване са се нараснали за интервала 2014-2017 от близо 121 хиляди на към 150 хиляди, което е към 24% растеж. Луксозните хотели през 2014-а са били 369, а през 2017 са към този момент 418. Това са местата и леглата, които се изчерпват най-бързо при резервациите, и към този момент се резервира лято 2019-а. Като дял в общия брой на 4- и 5-звездните хотели се падат към 43 на 100 от леглата в местата за настаняване с най-малко 10 кревати у нас, като наклонността е за стабилно повишаване, добави министърът.

Николина Ангелкова даде съответни образци за това, че България става все по-разпознаваема дестинация. По време на срещата на министрите с сектор туризъм от Г20 в аржентинската столица имах достойнството да проведа доста диалози, на които бяха разисквани разнообразни благоприятни условия за поощряване на вложенията. Приветствам интереса на вериги като Marriot, Hyatt и други за вложения по българското Черноморие, съобщи тя и напомни политиката на държавното управление за понижаване на административната тежест.

В сферата на туризма с измененията в Закона за туризма отпадат 19 типа документа, които до момента трябваше да се дават на книжен притежател. Създадено е и звено в Министерството на туризма, което е фокусирано върху ограниченията за привличане на повече вложения взаимно с Министерството на стопанската система и неговите организации.

За да улесни интереса на бизнесмените към туризма, нашето министерство сътвори в партньорство с общините Карта на капиталовите планове в туризма на България. В нея влязоха над 30 обекта, които представяме пред задгранични вложители, на интернационалните изложби и туристически конгреси, разясни министър Ангелкова. Картата е отворена самодейност и ползата към нея е висок. Министерството към този момент приготвя и втора част с актуализация и повече конкретика на капиталовите планове, които целят да привлекат бизнесмените.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР