Все по-малко вирусни инфекции ще има след затоплянето на времето.

...
Все по-малко вирусни инфекции ще има след затоплянето на времето.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

Все по-малко вирусни инфекции ще има след стоплянето на времето. В момента най-вече боледуват децата до 4-годишна възраст, доста по-малко са наранени подрастващите. При хората в зрелост и при възрастните случаите на вирусни инфекции са доста малко.

Това разясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

В момента обаче имаме доста огнища на коклюш, които се дължат на занемарената реваксинация. Коклюшът е болестта, което се предава доста елементарно – един кашлящ може да болести 17 неимунизирани. Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и придвижване на коклюша. Най-голямата заплаха е за новородените до първата ваксина, за които коклюшът може да е съдбовен. Затова всички възрастни към детето би трябвало се имунизират за коклюш “, съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

Той посочи и признаците на коклюша, по които да бъде разпознаван. „ Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен темперамент от 10 до 30 пристъпа дневно, или е съпроводена с повръщане, или има кръвоизлив от носа, би трябвало да се мисли за коклюш “, сподели проф. Кантарджиев.

По отношение на алергиите той сподели, че е значим календарът на полените, защото в този момент е бурният разцвет на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии обаче стартират към 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. „ Тази година обаче пролетта пристигна по-рано, по тази причина и всеобщо алергиите ще се проявят при започване на май “, сподели проф. Кантарджиев.

Бившият шеф на НЦЗПБ разяснява и тематиката с кърлежите, като съобщи, че „ сега се позволява равнодушие към здравето на народа и жителите в София доста не виждат напръскване и косене, когато е изсъхнало. Сега ще стартират да пръскат като завали дъжд, а тогава то е неефективно “.

По думите на проф. Кантарджиев резултатът от ухапванията от кърлежи в този момент ще се види през лятото по броя на случаите на Лаймска болест.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР