Все по-малко стават домашните врабчета и лястовиците в градовете. Това

...
Все по-малко стават домашните врабчета и лястовиците в градовете. Това
Коментари Харесай

Д-р Петър Янков, БДЗП: Все по-малко стават домашните врабчета и лястовиците в градовете

Все по-малко стават домашните врабчета и лястовиците в градовете. Това сподели доктор Петър Янков от Българско сдружение за отбрана на птиците в изявление за Агенция " Фокус ".

" В градовете птичата фауна е прекомерно обеднена спрямо естествените места. Птиците, които най-често виждаме, са полудивите гълъби, в морските и някои от по-големите градове много постоянно градски гражданин е гларусът или жълтокраката чайка. За страдание, все по-малко стават домашните врабчета, понижават лястовиците. Тук няма да загатвам птиците, които са свързани със зелените сектори в селищата, тъй като те са същите, които са в дивата природа. В градовете са ги привлекли тези наподобяващи на дива природа паркове, такива образци са славеят, косът, синигерите ", заяви той.

По думите му през последните десетилетия в нашите градове навлизат бързолетите.

" До преди 20-30-40 години доста от тях, основно алпийският бързолет, само че имаше колони и черен бързолет, които се срещаха в дивата природа. За тези 40 години съвсем задачите им популации към този момент започнаха да се развъждат в селищата, за положително или неприятно за тях, тъй като при санирането на постройките бяха унищожени нещата, където тези птици се развъждат ", изясни Янков.

" Човекът е повода за най-честите рискове за птиците. Той е и повода те да се срещат около нас, само че за жалост, с доста от дейностите си ги ограничаваме или вършим неосъществим техния живот в селищата. Различни са методите, по които става това. Врабчето, да вземем за пример, изчезва поради намаляването на насекомите в селищата. Знаем, че от ден на ден се употребяват разнообразни химикали и дрги химически субстанции и затова понижават насекомите. Лястовиците ни напущат поради това, че хигиената, изключително в градовете, се покачва и няма толкоз мухи, а в селата, където до преди 30 години се отглеждаха всеобщо домашни животни и имаше доста мухи и лястовици, това към този момент не може да се каже ", изясни той.

Янков заключи, че най-сериозните закани за дивите птици в селищата са потреблението на химически препарати и някои действия на индивида, свързани с понижаване на местата, където те гнездят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР