Все по-малко хора работят без трудови договори в Банско и

...
Все по-малко хора работят без трудови договори в Банско и
Коментари Харесай

Проверки на трудовите инспектори преди началото на зимния сезон в Банско

Все по-малко хора работят без трудови контракти в Банско и района. През последните години броят им е намалял фрапантно. Това стана ясно на днешната среща сред работодатели и трудови инспектори в курортния град. Със започване на дейния зимен сезон, обаче, инспекциите на инспекторите ще станат ежедневни.

Банско

Проверките на инспекторите в Банско и района са целогодишни, само че от идващия месец, когато стартира дейния зимен сезон, те ще станат ежедневни. До Нова година в курортния град ще бъдат назначени към 5 000 души като админи, бармани, сервитьори, камериерки и други позиции в туристическите обекти. Практиката през годините демонстрира, че най-честите нарушавания, които откриват трудовите инспектори са липса на трудов контракт и удълженото работно време на чиновниците.

През дейния зимен сезон трудовите инспектори ще ревизират приблизително към 200 обекта на месец. Проверки ще се вършат освен денем, само че и през нощта. Вече са открити няколко случая, при които работодатели са наели малолетни младежи.

Славянка Симитчийска, шеф на Инспекцията по труда в Благоевград: Имаме 2-3 такива случая, за които към този момент е сезирана и Прокуратурата по тази причина, че сме установили лице да работи малолетно без преди този момент да е желано от нас позволение и то тук в региона на Разлог, Банско.
Макар и по-малко в региона към момента има хора, които работят без трудови контракти.
Славянка Симитчийска, шеф на Инспекцията по труда в Благоевград: Това се случва най-много в събота и неделя, когато има по-голяма натовареност, както и на днешната среща обяснихме има благоприятни условия, които работодателят може да наема служащия за работа даже в избрани дни от седмицата по трудов контракт тъй че да няма проблеми с контролните органи. Екатерина Портокалска, старши юристконсулт в Инспекцията по труда в Благоевград: Другата група нарушавания са свързани с разпределението на работното време. По-рядко е нарушавания по отношение на изискванията на труд, съвсем мога да кажа, че са редуцирани.
Глобите за работодатели, които не издават трудови контракти са от 1 500 до 15 000 хиляди лв..

От Инспекцията по труда поучават хората, които работят без трудови контракти да ги сезират за това, до момента в който към момента работят в съответната компания. Само тогава Инспекцията по труда може да приложи своите пълномощия във връзка с неналичието на подобен документ. Сигналът ще остане неизвестен, дават обещание трудовите инспектори. Иначе в противоположен случай откакто напусне работа, служителят може да потърси правата си единствено по правосъден път.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР