Все по-изобретателни стават интернет измамниците. „Умовете“ зад подобни схеми вече

...
Все по-изобретателни стават интернет измамниците. „Умовете“ зад подобни схеми вече
Коментари Харесай

Измамници пращат фалшиви имейли за доставка, докато чакаме пратка

Все по-изобретателни стават интернет измамниците. „ Умовете “ зад сходни схеми към този момент влагат и изкуствен интелект в създаването на логаритмите, които доближават до човек, тъй че той въобще да не се усъмни, че може би става въпрос за машинация.

Най-често измамниците пускат въдиците си посредством имейли.

Снимка: btvnovinite.bg

Такъв е казусът на Мариета Пешева, която чака пратка от Китай посредством „ Български пощи “ преди седмица. За неин неприятен шанс, тъкмо в същия миг получава имейл от фишинг измамници, който звучи напълно правдиво.

„ Получавам имейл от „ Български пощи “, че пощальонът не ме е намерил и че с две думи има проблем с моя пратка и би трябвало да потвърдя, да натисна едно удостоверение, с цел да може да ме посети куриер още веднъж, а след потвърждението би трябвало да платя 4 лв.. Получавам много колета от чужбина. Имаше и напътствие, че ще получа 3D ключова дума за заплащането на тези 4 лв.. В момента, в който си вкарах данните на картата, потвърдих ги и малко по-късно получих две известия с един код и с 3D ключова дума, обаче с тази 3D ключова дума аз трябваше да потвърдя заплащане в размер на 620 лв., което към този момент ми светна алената лампа и естествено преустанових всевъзможни дейности, не съм въвеждала нито кода, нито паролата. И го оставих по този начин. Още не се бях прибрала у дома, получавам есемес от банката, че от сметката ми са изтеглени 572,62 лв.. За да си въведа данните, се подведох по това, че имаше логото на „ Български пощи “, споделя пострадалата.
Снимка: btvnovinite.bg

От „ Български пощи “ обявиха, че с името на компанията се злоупотребява от измамници. Изпращат се както мейли, по този начин и есемеси.

„ Български пощи “ по принцип не изпраща известия, в които събира персонални данни, най-малкото данни за платежни принадлежности – имам поради за банкови карти. Често пъти сме следили измами от вида неверно упътена пратка или неполучена пратка, против която на нашите клиенти се изпращат есемеси или известия по имейл. Няма подобен вид, известия за заплащане по имейл не получават нашите клиенти “, предизвести Деян Дънешки, основен изпълнителен шеф на „ Български пощи “.

Снимка: btvnovinite.bg

В случая на Мариета неприятна смешка ѝизиграва фактът, че фактически в деня, в който е чакала пратката, тя и фамилията ѝ са отвън София. Затова дамата в началото не слага под подозрение имейла.

Това, което в последна сметка я избавя, и измамниците не съумяват да изтеглят сумата, е че получава есемес уведомяване от банката при всяко картово заплащане.

„ Обясних цялата обстановка каква е, блокираха ми картата неотложно и на идващия ден сумата ми беше възобновена от банката “, описа дамата.

Банкови специалисти споделиха, че шансът парите да бъдат възобновени и транзакцията да се анулира при непозволено изтегляне от картата зависи от бързата реакция на клиента. Затова решаващо е той да има есемес уведомяване на всяко изтегляне.

В случая с Мариета, тя се обажда на банката 7 минути след транзакцията и това се оказва задоволително. Трансферът към сметката на измамниците е спрян, а на идващия ден сумата се връща в сметката ѝ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР