Все по-често се появяват новини за сензационни резултати от изследвания,

...
Все по-често се появяват новини за сензационни резултати от изследвания,
Коментари Харесай

Кога откритията срещу рак ще започнат да помагат?

Все по-често се появяват вести за сензационни резултати от проучвания, отдадени на ефикасни способи за битката с рака. От друга страна, явен напредък в битката с онкологичните болести продължава да няма.

Какво стои зад гръмките изказвания и по кое време научните открития ще стартират да оказват помощ на болните?

Освен това от време на време самите кафези на тумора отделят субстанции, сигнализиращи лимфоцитите да понижат своята интензивност. Като резултат не протича никаква действително битка с тумора.

Принципно обстановката може да се промени и разумно е това да стане не от страна на туморните кафези, а от страна на Т-лимфоцитите – да се научат те да не реагират на „ успокояващите “ сигнали от туморите.

Обикновено, с цел да се схване някое вещество извън като сигнал, е належащо да има рецептори към това вещество. На повърхността на Т-лимфоцитите се намират белтъци рецептори към сигналните моекули на раковите кафези. Ако се блокира работата на един или няколко вида такива рецептори, Т-лимфоцитът, без значение от сигналите от вън, ще се задейства и ще унищожи тумора.

Такова блокиране нормално протича благодарение на моноклонални антитела. Лекарството, съдържащо монокланални антитела, елементарно може да се разграничи по окончанието „ -аб “ (от думата antibody – антитела) в неговото наименование. Например препаратите ниволумаб и пембролизумаб за имунотерапия.

Т-лимфоцитите обаче могат да нападат освен тумора, само че и родните здрави тъкани. Впрочем непряк резултат може и да няма или той може да се ликвидира.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР