Все по-често говорим за първото българско председателство на Съвета на

...
Все по-често говорим за първото българско председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Таня Цветкова: Европредседателството няма да отвори големи бизнес възможности за българските предприятия

Все по-често приказваме за първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Ако съдим по интензивността на политиците, евентуално бихме останали с усещане, че това е късмет " едно на един милион ", който страната ни получава и би трябвало да се възползваме по всички вероятни канали от него. Съвсем разумно поражда въпросът дали бизнесът не би трябвало да се опита да извлече оптимално доста позитиви през първите шест месеца на идната година.

Управляващите избраха за първото българско европредседателство девиза „ Съединението прави силата “ и веднага потърсиха съюзничеството на бизнеса, с цел да се представим чудесно пред европейските посетители. Едни от първите, които се отзоваха, са винопроизводителите, които предоставиха гратис вино за събитията, които ще се случат в България.

Половината вино, създадено у нас, се употребява в страната, а останалите 60 – 70 млн. литра се изнасят в чужбина.  Председателството надали ще докара директно до повишение на продажбите, само че опцията не трябва да се изпуска, безапелационен е ръководителят на Лозаро-винарската камара Радослав Радев.
Предлагаме и виновност, които са в по-малки количества и от по-висока категория, по-ограничени серии, тъй че мисля, че ще има една цялостна картина на българския винарски бранш в границите на провеждането на всички събития.
Със сигурност обаче секторът на винопроизводството е измежду дребното, които могат да извлекат директни изгоди от европредседателството. Таня Цветкова от Българската асоциация на организациите за районни развиване и бизнес центровете е безапелационна, че като цяло дребният бизнес въобще няма да усети протичащото се през първата половин година на 2018-та

Не съм споделила, че това е една по-широка опция за по-широк достъп за контакти, а и не мисля, че това е главната форма, с която може да се реализиран някакви бизнес-контакти и бизнес-партньорства, тъй като по-скоро се чака България да бъде посетена през този интервал от най-вече политици, представители на институции, в сравнение с от действителен бизнес, който пък да откри в лицето на българските компании сътрудници. Разбира се, това не трябва да бъде съществена цел на тази обстановка в интервала на председателство.
Ако приказваме обаче за пропуснати благоприятни условия, сигурно има какво да се каже за целите на българското председателство - а точно пропуснатия  приоритет " Европа на районите ", който би трябвало да бъде обсъждан в границите на идната многогодишна финансова рамка и стратегиите за еврофондовете, счита Цветкова. Ако не се създадат районни разбори, няма по какъв начин да се основат съответните стратегии за подкрепяне на обособените региони - било в национално, било в наднационално равнище:

Когато това финансиране бъде ориентирано съответно към някакъв район - в този район в този момент приоритет е някаква цел, в другия район ще бъде приоритет друга цел, а по този начин някак препоръчани просто едни благоприятни условия за финансиране, нали разбирате, че нормално тези пари могат да попаднат и не на най-точното място, което има тъкмо потребност от тази цел и от тези средства. 
И които могат да бъдат решени, а освен обсъждани и предадени на идващия ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз.

Помощта за по-бързото присъединение на страните от Западните Балкани не е единствено на думи, а и с дейности - и то не високо политическо равнище, а на терен, безапелационна е Таня Цветкова. Няма по какъв начин да им помогнем да се интегрират по-бързо към Европейския съюз, в случай че не работим с бизнеса им и то с дребните и с междинни компании, добави тя.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР