Все още няма консенсус по молбата на България за членство

...
Все още няма консенсус по молбата на България за членство
Коментари Харесай

ОИСР още не е готова да приеме България

Все още няма консенсус по молбата на България за участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Това съобщи генералният секретар на организацията Анхел Гурия по време на онлайн представяне на икономическия обзор на страната ни. По думите му в идващите седмици ще има нов опит за смяна на обстановката.

Още през 2007 година България е подала публична молба за участие в организацията, в която членуват всички развити стопански системи.

" Поздравявам България за продължителния ѝ, задълбочаващ се ангажимент към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. България би трябвало да продължи с промените, които са от изключителна значимост в тези сложни времена ", съобщи Гурия. На онлайн-форума присъединяване взе и министър председателят Бойко Борисов.

Пандемията от Covid-19 прекъсна впечатляващия стопански прогрес на България, се показва във втория икономически обзор на страната ни, осъществен от специалисти от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. 

В същото време в прегледа се акцентира, че ножицата сред небогати и богати се разтваря съществено в България. Необходимо е и възстановяване на бизнес средата, като акцентът пада върху по-малко регулации и по-ясна нормативна уредба. Експертите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз упорстват и напъните в битката с корупцията и престъпността да продължат.

Детайлно е прегледан въпросът за малцинствените групи - 10% от популацията у нас е от ромски генезис, само че то живее в изолирани квартали. Друг значим акцент е върху нуждата от възстановяване на квалификацията и значими промени в образованието, а като мотив е посочено, че българските възпитаници имат междинен общ резултат в проучването PISA.

Covid-кризата засегна съществено пазара на труда, най-много заетостта при мъжете и младежите, считат анализаторите и показват, че държавните схеми за запазването ѝ са лимитирали отрицателния резултат, само че са нужни още старания за възобновяване на предкризисните равнища.

В стопански проект – организацията чака стопанската система ни да означи растеж тази година от 3,3%, а безработицата да остане над 6%. Иновациите, транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура са от основен приоритет за развиването на стопанската система, която би трябвало да премине в по-екологични правила и да се откаже от високо въглеродните производства, заключават специалистите от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР