Все още не са издадени американски визи на руски журналисти

...
Все още не са издадени американски визи на руски журналисти
Коментари Харесай

Русия: САЩ не издадоха визи за журналистите ни за СС на ООН

Все още не са издадени американски визи на съветски публицисти за полета им с съветския външен министър Сергей Лавров до Съвета за сигурност в Организация на обединените нации, делегацията си отпътува. Това написа в неделя формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в канала Telegram.

" По въпроса за същинското отношение на Съединени американски щати към публицистите. Остават 40 минути до излитането им за Ню Йорк. Всички са на летището. Визи не са издадени. Отговорът на американското посолство: " Работим по въпроса. " Очевидно е манипулирането на тематиката за свободата на словото и правата на публицистите, - сподели дипломатът.

Русия счита, че Съединени американски щати са нарушили интернационалното право, като не са издали визи на публицистите . Това се споделя в изказване на непрекъснатото посланичество на Руската федерация в Организация на обединените нации, публикувано в неделя.

Ние считаме тази стъпка за следващото неуважение на интернационалното право от страна на Съединени американски щати. Отказът да се позволен съветски публицисти да участват на събития в Организация на обединените нации още един път демонстрира същинското отношение на американските управляващи към свободата на словото и достъпа до информация, се споделя в изказването. Надяваме се, че управлението на Организация на обединените нации и съответните интернационалните структури ще проявят нужното внимание към тази възмутителна обстановка и ще подхващат нужните стъпки против нарушителя ", споделиха съветските дипломати.

Посолството на Съединени американски щати в Москва към момента не е върнало паспортите на съветските публицисти,  съобщиха за ТАСС в неделя представители на медиите. Според тях публицистите са били поканени в посолството в Москва за приемане на визи на 22 април, последния ден преди заминаването на министъра. Преди това изявлението е било планувано за 31 март, само че е било анулирано.

По-рано Лавров съобщи, че Съединени американски щати са злоупотребили с позицията на страната хазаин на централата на Организация на обединените нации при издаването на визи на съветската делегация в Съвета за сигурност, защото визи в никакъв случай не са били издавани на обособени чиновници, както и на всички публицисти в делегацията. Както означи ръководителят на съветското външно министерство, американската страна не е обяснила по никакъв метод неиздаването на визи на представители на съветските медии.
 Москва упорства Съединени американски щати да издадат неотложно визи за делегацията й за Секретен сътрудник на Организация на обединените нации
Москва упорства Съединени американски щати да издадат неотложно визи за делегацията й за Секретен сътрудник на Организация на обединените нации

Няма проект и за полета на Сергей Лавров

Припомняме, че Русия ръководи Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през април. Ръководителят на съветското дипломатическо ведомство, като част от председателството, ще вземе присъединяване в съвещанията на Съвета за сигурност на 24 и 25 април.

На 13 април Москва упорства Съединени американски щати да издадат неотложно визи за делегацията ѝ за Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, в това число и за публицистите, отразяващи събитието.

Искане за визи за съветските дипломати и публицисти в посолството на Съединени американски щати в Москва е било изпратено още в края на март месец. 

Остана неразбираема и обстановката към специфичния полет на министър Лавров, за който също нямаше координиран проект.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР