Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за

...
Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за
Коментари Харесай

ЕК без окончателно решение за отпадане на мониторинга

Все още не е ясно ще отпадне ли механизмът за мониторинг над България от страна на Европейската комисия. Европейска комисия одобри през днешния ден най-новия си отчет за напредъка на страната ни в правосъдната промяна, битката с корупцията по върховете и проведената престъпност. По-рано през днешния ден ръководителят на комисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че механизмът ще отпадне. В текста на отчета обаче се споделя, че Европейската комисия няма да вземе дефинитивно решение преди да се съобрази с мнението на Европейския съвет и на Европарламента.
В днешния отчет се преглежда постигнатият през миналата година прогрес в осъществяването на последните 17 рекомендации, дадени от Комисията в отчета й от януари 2017 година В документа се отбелязва " поредната работа на България по осъществяването на тези рекомендации ". В същото време се акцентира, че страната ни би трябвало да постави старания за трайното осъществяване на поетите задължения и за обличането им в закони.
Комисията е на мнение, че напредъкът на България по линия на механизма за надзор е задоволителен за осъществяването на уговорките на страната, поети все още на присъединението й към Европейски Съюз. Необходимо е обаче България да продължи да работи поредно за превръщането на отразените в отчета задължения в съответно законодателство и за трайното му осъществяване, написа в отчета. България би трябвало да реализира мониторинг на трайното осъществяване на промените посредством новооснован съвет, който ще действа след привършване на мониторинга на Комисията, като достигнатите изводи ще се употребяват в бъдещия разговор с Комисията в границите на всеобхватния механизъм за върховенството на закона.
Преди да вземе дефинитивно решение, Комисията съответно ще вземе поради мненията на Съвета и на Европейския парламент, се споделя още в отчета.
Самият Юнкер разяснява, че напредъкът на страната ни е задоволителен, с цел да се мисли за преустановяване на мониторинга. И той обаче добави, че първо ще изчака мненията на Парламента и на Съвета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР