Все още не е разпитан единствения оцелял от катастрофата на

...
Все още не е разпитан единствения оцелял от катастрофата на
Коментари Харесай

50 млн. лв. са нужни за ремонта на военните хеликоптери за следващите 2 години

Все още не е разпитан единствения оживял от злополуката на вертолета МИ-17 поради тежкото му положение, заяви военният министър Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по защита. Той изясни, че прокуратурата продължава да работи по две версии - човешка неточност или техническа нередовност. Според плановете на военното ведомство, за ремонта на хеликоптерите в армията ще са нужни 50 млн. лева през идващите 2 години. Каракачанов зяви още, че е разискал с вицепремиера Томислав Дончев законови промени, предвиждащи договорите за ремонт и поддръжка на военна и отбранителна техника да не минават като публични поръчки.

 Красимир Каракачанов, министър на защитата (ляво) и вътрешният министър Валентин Радев Красимир Каракачанов, министър на защитата (ляво) и вътрешният министър Валентин Радев © Българска телеграфна агенция
Министърът на защитата Красимир Каракачанов е срещнал държавното управление с план за средствата, които са нужни, за поправяне на вертолетите, които са на земята.

Каракачанов, който отговори през днешния ден на настоящи въпроси в отрасловата парламентарна комисия, е срещнал и с оферти за промени в Закона за публичните поръчки, с които да се отстрани опцията компании с действия, нямащи нищо общо с защитата, да апелират публични поръчки по ремонт на бойна техника.

Военният министър изясни пред публицисти, че през вчерашния ден след съвещанието на Министерския съвет е взел участие в работна среща с вицепремиера Томислав Дончев и с финансовия министър Владислав Горанов, с които е разискал двата въпроса.
По думите му за възобновяване на летателната валидност на част от наличната вертолетна техника на бойната ни авиация са нужни малко над 50 млн. лв..
 Каракачанов: Модернизацията на трите типа въоръжени сили да върви в комплект Каракачанов: Модернизацията на трите типа въоръжени сили да върви в комплект
В студиото на „ Още от деня “ министърът на защитата Красимир Каракачанов акцентира, че модернизацията на трите типа въоръжени сили - Военновъздушни, Су...

Каракачанов уточни, че предложенията за промени в Закон за обществените поръчки би трябвало да се съгласуват с Агенцията по публичните поръчки. Той посочи, че става въпрос само за поръчките, свързани с ремонт и поддръжка на бойната техника.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Когато става въпрос за бойна техника и когато заводите за ремонт са благосъстоятелност на Министерството на защитата, за каква социална поръчка приказваме и за какво да даваме опция на компании, които нито са заинтригувани, нито могат да изпълнят сходни неща да могат да апелират.
В отговор на въпрос Каракачанов удостовери, че сега няма нито един изправен Ми-17, тъй като по думите му не може да се разчитат средства единствено за планов ремонт на една машина годишно. Трябва да се отделят средства за повече вертолети, никой не е предполагал, че ще се случи сходна злополука, уточни министърът.
 Хеликоптер Ми-17 от състава на българските Военновъздушни сили прелита над пл. Народно заседание по време на парада по случай Денят на храбростта Хеликоптер Ми-17 от състава на българските Военновъздушни сили прелита над пл. Народно заседание по време на парада по случай Денят на храбростта © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
По думите му в случаи на пожари могат да бъдат употребявани и вертолети " Кугър ", само че доста по-неефективно, тъй като могат да носят единствено малко над 1 звук вода, за разлика от 3 тона при Ми-17. Можем да се обърнем към някои частни компании в България, които имат сходни вертолети, както и към наши съседи и сътрудници, уточни министърът.

Каракачанов уточни, че не е правилно да разяснява вероятните аргументи за случая с вертолета Ми-17, при който починаха двама водачи, преди да са се произнесли способените органи.

Все отново той добави, че не е напълно уверен дали повода е в опашния винт на машината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР