Все още много домакинства в по-отдалечените части на света нямат

...
Все още много домакинства в по-отдалечените части на света нямат
Коментари Харесай

Лампата, която се захранва с елементи от почвата около нас

Все още доста семейства в по-отдалечените елементи на света нямат непрекъснат достъп до електричество. За тях даже запалването на лампа през нощта е съществено предизвикателство.

Да, можете да употребявате керосинови лампи, с цел да осветите обещано помещение. Но нездравословните пушек и изпарения, които отделят, несъмнено не са добре пристигнали.

За благополучие жителите на Нуево Сапосоа – отдалечено общество в Перу – са станали част от нов и забавен опит. Те полчуават така наречен лампи-растения. Те могат да действат до 2 часа непрекъснато и са снабдени с ярка светодиодна крушка с ниско ползване на сила. Най-хубавото в тази ситуация е, че с цел да работи, се нуждае само от детайлите, които откриваме в почвата.

Как работи? Лампата употребява железна мрежа, благодарение на която улавя електроните, предавани от геобактериите. Това са характерни микроорганизми, които растенията отделят, до момента в който порастват.

Изобретението оказва помощ на хората да си сготвят храна, да си свършат работата и даже да се забавляват след залез слънце. Може би най-важното преимущество на лампите е, че децата в Нуево Сапоса ще имат в допълнение време през късните часове, с цел да четат, пишат домашни и учат. Образованието в този регион несъмнено не е мощно застъпено. Едва 30 % от хората посещават начално учебно заведение. 15 % са изцяло необразовани.

Вижте лампата в деяние тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР