Времето, в което живеем, става все по-интересно“, според прочутото китайско

...
Времето, в което живеем, става все по-интересно“, според прочутото китайско
Коментари Харесай

Как да си починем пълноценно през лятната отпуска - съветите на психолога Деница Анастасова от ВИТА

Времето, в което живеем, става все „ по-интересно “, съгласно фамозното китайско проклинание. Нестихващата пандемия, икономическите сривове и войната се сплотиха, с цел да ни обременят в допълнение и да влошат така и така нежеланото психологично благоденствие на елементарните хора.

За никого не е загадка, че хроничният стрес оказва въздействие върху способността на тялото да се опълчва на инфекции и да поддържа виталните ни функционалности в норма. Когато сме уплашени и изтощени, повече сме предразположени към заболявания. Сънят се утежнява, храната не се усвоява пълноценно, даже генетичният материал в клетките на тялото може да стартира да се трансформира в отрицателна посока. Психически освен ставаме по-раздразнителни, депресирани и тревожни, само че и паметта ни се утежнява наред с извънредно значимата дарба за взимане на решения.

Намалява и възприятието за комизъм, което нормално ни избавя в сериозни обстановки, а неговата липса ни прави по-изолирани, самотни и тъжни...

За благополучие, летните отпуски наближават или към този момент са факт. В доста от случаите да си вземеш отпуска и да ѝ се насладиш е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. Например, 80% от работещите в Америка са съгласни, че е значимо да си вземеш отпуска, само че в действителност в никакъв случай не го вършат.

Почивките могат да понижат нездравословния стрес и да подобрят качеството на живота в дълготраен проект, в случай че си позволим да се отпуснем. Това усъвършенства както психическото, по този начин и физическото здраве, покачва работоспособността и творчеството, укрепват се междуличностните взаимоотношения. В последна сметка хората, които са във почивка, са по-щастливи и по-доволни от живота си. Изследванията демонстрират, че пълноценните почивки могат да усилят ангажираността и удовлетвореността.

За да се насладим на тези преимущества, не е належащо ваканциите да бъдат дълги или скъпи. Добрата отмора е тази, която ни прави щастливи, само че щастието е друго за всеки.
Необходимо е ваканцията да дава отговор на вашия персонален жанр.
Помислете за това, което обичате да вършиме, а не за това какво би трябвало да вършиме. Някои хора обичат ваканции, изпълнени със мощни чувства, други обичат да опознават, а трети обичат просто да се излежават на плажа. Ако ваканцията не е подобаваща за вас, тя може да усили напрежението, вместо да го понижи.

Много хора получават просветление по време на пътуването си, тъй като могат да видят живота си в профил и да си дадат по-ясна визия за това кои са и по какъв начин в действителност желаят да живеят живота си.

Балансът посредством промяна на интензивност с релаксиране е най-благоприятен вид за презареждане, защото активността усъвършенства настроението посредством повишението на ендорфини в организма, до момента в който успокояването на мозъка и тялото понижава стресовите хормони.
Вземете си няколко мини почивки.
Тъй като планирането и упованието на ваканцията усъвършенстват настроението, няколко пътувания през годината, могат да покачат общия ви коефициент на благополучие повече, в сравнение с в случай че имате единствено една отмора и по-късно няма какво да очаквате до идната година.
Делегирайте дилемите си преди да тръгнете.
Ако за вас е прекомерно стресиращо цялостното отделяне от работата, позволете си да проверявате пощата и позвъняванията си в лимитирано време, да речем един час дневно. Ако имате потребност от тотално отделяне, поставете ясна граница с сътрудниците. Делегирайте работата си на благонадежден и умел сътрудник, на който можете да се доверите, с цел да ви защищити от непотребни позвънявания. Когато кажете, че няма да проверявате известията, се придържайте към това.
Не позволявайте на телефона да се намесва във вашата отмора .
Поставете си граници и отстоявайте на желанието непрекъснато да проверявате за известия и други Замислете се, че през множеството време проблемите в работата не са действителни незабавни случаи.

Напомняйте си постоянно, че сте на отмора, с цел да се отпуснете. Намерете най-хубавия метод да релаксирате и помислете какво значи за вас да си почивате. Умът ви няма да направи разлика дали сте на работа или не, в случай че мислите ви са непрекъснато там. Затова пробвайте да бъдете “тук и в този момент ”, да се насладите на момента, на хубостта на природата към вас, преживявайки всяка една секунда пълноценно. Дишайте надълбоко, с цел да влезете по-лесно в релаксиращ режим. Поемете надълбоко въздух, като постепенно вдишвате и издишвате за 3 секунди. Затворете очи и се концентрирайте върху миризмите, звуците и чувствата по кожата ви. Вървете постепенно и си отделете време просто да не вършиме нищо. Разходете се по плажа без проект или дневен ред. Дайте си позволение да прочистите мозъка си. Отдайте се на спонтанност и направете нещо, което не сте възнамерявали, само че ще ви донесе наслаждение.

След почивката си отделете ден-два, преди да се върнете на работа, с цел да се настроите и да се адаптирате по-леко още веднъж към работния режим.

Надявам се тези тактики да ви оказват помощ да се отпуснете и насладите пълноценно на почивката си, с цел да нямате потребност от отмора след почивката.

- психолог във
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР