Времето на преговорите ще зависи преди всичко от реформите, които

...
Времето на преговорите ще зависи преди всичко от реформите, които
Коментари Харесай

Ковачевски амбициран да вкара РС Македония в ЕС до края на десетилетието

Времето на договарянията ще зависи на първо място от промените, които ще изпълним, само че посредством интензивна работа се стремим Македония да бъде подготвена да поеме отговорностите за участие в Европейски Съюз до края на 2030 година, с цел да може да стане член на Европейски Съюз. в идващия бюджетен интервал на Европейски Съюз. Да е щастливо за нас началото на договарянията за присъединение и съм сигурен, че скоро дружно ще чакаме пълноправното участие на Северна Македония в Европейския съюз. С тези думи се обърна министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на първата част от първата междуправителствена конференция, която означи началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Македония публично кандидатства за участие в Европейски Съюз през 2004 година и получи статут на претендент през 2005 година След 17 години е направена основната историческа стъпка към реализирането на десетилетната фантазия, счита министър председателят Ковачевски.
„ След 17 години направихме основната историческа крачка по пътя към реализирането на десетилетната фантазия, за която от дълго време приказват голям брой жители, водачи, предприемачи, държавни чиновници, публицисти и специалисти.. За да реализираме тази стратегическа цел, ние взехме мъдри и смели решения в полза на бъдещето на нашите деца “, сподели той.

За премиера това е най-големият акт на национализъм и с тази конференция показахме, че цивилизационно, исторически и географски принадлежим към Европа.

„ Ние сме малко мултиетническо и мултикултурно общество, което живее мотото на Европейски Съюз всеки ден. Ние сме обединени в многообразието и надълбоко се гордеем с него. Северна Македония сътвори модел, който обезпечава равнопоставеност при реализирането на правата на малцинствените общности. Нямаме териториални разногласия със съседите и градим положителни връзки посредством Преспанския контракт с Гърция и Договора за добросъседство с България. Македония е страна на другарство и общуване. Споделяме едни и същи полезности и занапред нататък ще споделяме и европейско бъдеще. Европейско бъдеще с почитание към уникалността на македонския народ и неговите езикови, идентичностни и културни особености. Радвам се, че тези въпроси няма да бъдат обсъждани по време на договарянията. Гордея се, че македонският език ще бъде езикът, на който ще се води преговорният развой за присъединение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР