Времето на единния ДДС е отживелица, твърдя го отговорно. Така

...
Времето на единния ДДС е отживелица, твърдя го отговорно. Така
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Времето на единния ДДС отмина

" Времето на единния Данък добавена стойност е отживялост, настоявам го отговорно ". Така депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев, който през вчерашния ден оглави и парламентарната комисия за обществените разходи за справяне с рецесията по ковид, разяснява желанието на ръководещите да понижат налога в някои сектори, изключително в ресторантьорския.

Цонев разяснява пред Нова телевизия, че все още директните налози са ниски и Данък добавена стойност остава единственият данък, който попълня хазната. Ситуацията обаче в този момент била друга, на-вече след въведената от Европейски Съюз обща инструкция, посредством която данъкът се явява регулатор на конкурентоспособността в доста браншове. Заради това данъкът добавена стойност можел да премине към диференцирани ставки, с цел да поддържа въпросните браншове.

По думите му намаляването на Данък добавена стойност не значи наложително по-ниски цени. Като образец уточни производството на самун, откакто провел срещи с производители на хлебни произведения.

" Повече от 20 години съм труженик за единно Данък добавена стойност. Сега обаче времето на единния Данък добавена стойност е отживялост, настоявам го отговорно ", сподели той. По думите му ставката трябвало да бъде понижена и за всички детски артикули и храни, тъй като това е метод за битка с демографската рецесия.

В началото на седмицата министър председателят Борисов разгласи, че ще има по-нисък Данък добавена стойност за заведенията за хранене и за книгите. Йордан Цонев и сътрудниците му от Движение за права и свободи Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ незабавно внесоха план за промени в Закона за Данък добавена стойност. Според предлагането им Данък добавена стойност би трябвало да бъде понижен на 9% за " настаняване, предоставяно в хотели и сходни заведения, в това число даването на ваканционно настаняване и отдаване чартърен тук-там за площадки за къмпинг или каравани ". Предлага се Данък добавена стойност от 9% и за " храни, предопределени за деца до 3 години, и детски фармацевтични артикули, в това число памперси ".

И преди няколко месеца, когато тематиката беше още веднъж настояща, Движение за права и свободи също внесе законодателни промени за понижаване на данъчната тежест на избрани артикули.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР