Времето до края на месеца ще се запази в същия

...
Времето до края на месеца ще се запази в същия
Коментари Харесай

Какво време ни очаква през февруари?

" Времето до края на месеца ще се резервира в същия тип, който е досега. Така ще наподобява и съгласно дълготрайните метеорологични прогнози и месец февруари - от сняг до 20 градуса ", заяви гл. ас. доктор Анастасия Стойчева, шеф Департамент " Прогнози и ИО ", Национален институт по метеорология и хидрология по БНТ.

" Въпреки захлажданията имахме и температури от по 20 градуса. Аномалията е позитивна и ще излезе с температури над климатичните правила, т.е. януари ще е по-топъл ", съобщи климатологът.

По думите ѝ са присъщи така наречен температурни инверсии за началото на годината изключително в региони около Дунав и котловините.

Най-студено през последните дни времето се е усещало в планините, където поради вятъра " топлинният дискомфорт " е стигал до стойности от порядъка от -27 до -35 градуса.

Седмицата ще стартира със стопляне, което ще се чака най-много в планините. Покрай Дунав, в котловините, ще има мъгли поради атмосферните инверсии.

" Ще се усъвършенства ситуацията. Няма да имаме продължителни процеси, при които да се задържа тази ниска облачност и мъгла в приземния пласт ", сподели Анастасия Стойчева.

Очаква се мощен вятър в средата на седмицата, който ще почисти приземния пласт, със мощ от 14 до 19 метра в секунда.

" Само с вятър тези инверсионни положение разрешават да се разрушат и мъглите и надлежно замърсяването да намалее ", уточни тя.

С динамичното време през януари ще стартира и месец февруари. Чести промени със студено навлизане и по-късно следващо стопляне. Не се чакат превалявания над климатичните правила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР