Временното изключение за България за внос на руски петрол по

...
Временното изключение за България за внос на руски петрол по
Коментари Харесай

Кабинетът спори с Еврокомисията забранено ли е да изнасяме руски петрол

Временното изключение за България за импорт на съветски нефт по море не е направено, с цел да го продава тя на други страни.

Това разясниха през днешния ден от Европейската комисия. Изявлението идва единствено ден откакто служебният министър на енергетиката Росен Христов, съобщи, че няма условие на Брюксел да не продаваме импортираните съветски горива. „ Дерогацията не изисква ограничение на търговията “, сподели Росен Христов пред bTV.

 
Заради характерното си географско състояние, България получи дерогация от глобите за импорт на съветски нефт по море за стеснен интервал от време, до края на 2024 година. Много е значимо обаче, че това изключение за България се прави, поради характерното й географско състояние, а не с цел да го продава на други държави-членки или на трети страни.
Даниел Фери, представител на Европейска комисия

По-късно Министерството на финансите внесе разяснения по отношение на интерпретациите, че Европейската комисия е опровергала дейностите на държавното управление във връзка с анулация на възбраната за експорт от страна на „ Лукойл Нефтохим “ на нефтопродукти, създадени в България въз основата на импортиран недопечен петрол от Русия.

Както представителят на Европейската комисия заяви, на България е дадена дерогация до 31.12.2024 година да внася недопечен петрол от Русия, поради географското й състояние и има възбрана за експорт на импортирания недопечен петрол от Русия за други страни – по този начин наречения реекспорт на импортираната стока недопечен петрол. България няма планове да прави реекспорт на недопечен петрол и да нарушава ограничаващата мярка, споделят от МФ.

Говорителят на Европейската комисия препрати за спомагателни разяснения към секцията въпроси и отговори към Регламента на уеб страницата на Европейската комисия. Конкретният проблем е в т. 3 от тях. Там е заложен въпрос по отношение на износът на нефтопродукти, създадени със недопечен петрол, импортиран от Русия. Отговорът е еднопосочен, а точно:

 
Само нефтопродуктите, които са създадени в Русия или се изнасят от Русия попадат в хипотезата на ограничаването по член 3м, § 1 от Регламента. Например, рафинирани нефтопродукти, създадени в трета страна въз основата на съветски недопечен петрол и изнесени за друга страна или трета страна не биха могли да попаднат под глобите, защото те са създадени отвън Русия.
Съобщение на Министерство на финансите

Важно е да се означи, че ограничението на износа и вътреобщностните доставки на нефтопродукти, които са създадени от недопечен петрол и нефтопродукти с генезис Русия или изнесени от Русия, ще докара до доста понижаване на индустриалния потенциал и ограничение на активността на сдруженията, опериращи на българския пазар. Подобна мярка ще окаже директно въздействие върху експортния капацитет на страната ни, влошавайки комерсиалното салдо и постъпленията от вътреобщностни доставки и експорт, с всички произлизащи от това отрицателни последици за бюджета. Осигуряването на безконтролен експорт е в основата на развиването на националната стопанска система.

Считаме, че спекулациите по тази тематика нагнетяват ненужно напрежение в обществото и считаме за отговорно държание от страна на разнообразни представители по тематиката да показват в цялост и правилно да интерпретират информацията, споделят още от МФ.

Забраната за импорт на съветски петрол в Европейски Съюз беше включена в шестия пакет наказания на Брюксел против Русия поради войната в Украйна. Пакетът беше признат през юни тази година и не разрешава покупка, импорт и трансфер на съветски петрол и на редица петролни артикули от Русия към Европейски Съюз. Временното изключение за България е до края на 2024 г. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР