Временно засилване на охраната по границата с Румъния няма да

...
Временно засилване на охраната по границата с Румъния няма да
Коментари Харесай

Денков: Не е проблем заради Шенген да засилим охраната по границата с Румъния

Временно усилване на защитата по границата с Румъния няма да бъде проблем за България.

Така министър председателят Н4иколай Денков отговори на журналистически въпрос, помолен да разяснява едно от изискванията, сложени от Австрия за намаляване на позицията ѝ за влизането ни в Шенген.

„ Ако бъде въведено краткотрайно, това не е проблем за нас. Такива краткотрайни ограничения са въведени на доста места, да вземем за пример сред Австрия и Германия “, сподели той.

Денков приказва пред български публицисти в Брюксел преди началото на двудневния Европейски съвет.

Стратегията ни за Шенген е да преговаряме за сухопътните граници, сподели още министър председателят. Страната ни е подготвила предложение и ще го изпрати на Австрия. Като посредник в договарянията ще бъде употребена Европейската комисия. Вчера Денков е разговарял с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, с румънския президент Клаус Йоханис и австрийския канцлер Карл Нехамер. Всички имат предпочитание диалогът за Шенген да продължи, увери министър-председателят.

„ Това, което не желаеме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с логиката на развиване на Европейски Съюз. Това, което се опитваме, е да избегнем нужда от ново влизане на Шенген в Европейския съвет, което изисква единогласие “, сподели Денков.

Няма и диалози за делене на България и Румъния. Румънските управляващи в никакъв случай не са обсъждали въпроса нито двустранно, нито в полемики с европейските сътрудници. По думите на Денков явно Австрия желае да успокои жителите си, че по пътя от Турция пред Източните Балкани и България ще бъде доста по-трудно да се стигне до нейната територия.

В отговор на въпрос министър председателят призна, че Унгария е поискала да премахнем таксата за идващия към нея съветски газ, като е заплашила в противоположен случай с несъгласие за Шенген:

„ Добре е да се знае. Унгария изпрати публично, въпреки и на ниско равнище, известие, че в случай че не махнем таксата, те ще наложат несъгласие за Шенген. Така че взехме решение, че няма потребност в този миг да ни спъват значими, само че не по този начин решаващи стъпки. “

Европейските водачи ще преразгледат и бюджета на Европейски Съюз, или Многогодишната финансова рамка (МФР).

" За България един от целите за бюджета е миграцията. И това не е единствено поради устрема ни към Шенген, а и тъй като сме гранична страна. Колкото по-добре пазим границата, толкоз по-добре и за нас, и за Европейски Съюз ", счита Денков.

Другият приоритет е Украйна и помощта за нея.

„ Ние я преглеждаме като помощ за Европа и в частност за България като страна от Източна Европа. След Украйна може да има последващи страни. Трябва да помним, че в случай че Украйна падне, разноските, които обсъждаме сега, ще бъдат в пъти по-малки, в сравнение с ще е належащо, с цел да предотврати Европа възможна експанзия. Така че тези средства сега са вложения в бъдещето “, разяснява Денков.
Орбан неотстъпчив - не вижда късмет за договаряния с Украйна
Малко по-рано унгарският министър председател Виктор Орбан не даде знак, че счита да поддържа започване на договаряния с Украйна.

„ Ако не сте изпълнили предварителните условия, няма късмет “, сподели той пред публицисти.

Вчера Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро за Унгария в опит да накара Орбан да размишления. Парите са по националния проект на страната за възобновяване и развиване. Те бяха блокирани поради проблемите с върховенството на закона.

Клуб Z попита Денков дали съгласно него има метод България да убеди Унгария да не блокира договарянията и помощта за Украйна по този начин, както Будапеща ни принуди да премахнем таксата за транспорт на съветски газ.

„ Нека не смесваме двете неща. Таксата е нещо, което имаше значение за българския бюджет, за балансиране на пазара за горива, само че не е решаваща от позиция на общата политика на Европа. Решаваща за Украйна е общата политика на Европа. България може да помогне с ясни причини. Сигурен съм, че когато се разискват, ще бъдат чути от другата страна. И ще бъдат признати “, отговори министър председателят.

Той бе помолен да разяснява и публикацията на „ Политико “, съгласно която дерогацията, позволяваща на България да продължи вноса на недопечен съветски нефт по море оказва помощ на военния бюджет на Москва.

„ Препоръчвам на всеки, който желае да разяснява публикацията, да я прочете от край до край, с цел да види, че България въобще не е някакво изключение. Смисълът на публикацията е, че Русия намира способи да избегне другите детайли на глобите, наложени против нея. В случая приказваме за петролните. Ще видите, че България е една от страните, попадащи в този набор от нарушавания. Това са нарушавания, които употребяват разнообразни танкерни компании, с цел да съумеят да ицзбегнат глобите. Това, което знаем, е, че България има позволение от Европейска комисия да работи по този метод. Една от аргументите е, че няма елементарен метод да бъдат наложени наказания. Например едни от мненията, които се чуват, е за какво минават танкери в европейски води, в случай че петролът в тях е над 60 $ за барел. Как да ги стопираме? С военни кораби ли? “, попита Денков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР