Временно успокояване в Близкия изток след размяната на удари между

...
Временно успокояване в Близкия изток след размяната на удари между
Коментари Харесай

Временно успокояване в Близкия изток след ударите Израел - Палестина

Временно усмиряване в Близкия изток след размяната на удари сред израелци и палестинци през нощта. Напрежението се нагнети две седмици преди парламентарните избори в Израел и на фона на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения.

След интензивна замяна на удари през нощта, помирение, реализирано с посредничеството на Египет докара до спад на напрежението с настъпването на деня. Седем израелци бяха ранени, откакто палестинска ракета порази жилищна постройка в град Мишмерет през вчерашния ден.

Израел отвърна неотложно със серия от удари, при които пострадаха седем палестинци, и разполагане на спомагателни военни елементи по границата. До момента нито една формация не е поела отговорност за нападението против Мишмерет, само че Израел вини Хамас. Днес учебните заведения в южен Израел останаха затворени, нямаше и събирания на публични места от съображения за сигурност.

Сирийци стачкуваха против решението на президента Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. Дамаск още нощес го дефинира като " нахално нахлуване ". Москва изрази страдание с думите, че това е още една стъпка на Вашингтон в очевидно нарушаване на интернационалното право и ще навреди на ситуацията в Близкия изток и на намирането на излаз за Сирия.
 Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения Тръмп призна израелския суверенитет върху Голанските възвишения
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подписа декрет, с който Вашингтон признава израелския суверенитет над Голанските възвишения. Те са отнети о...

Саудитска Арабия също разкритикува този ход, който съгласно Рияд ще има отрицателни последствия върху мирния развой в близкия изток и върху сигурността в района. Йордания и още няколко арабски страни отхвърлиха решението на Тръмп и подсетиха, че Голанските възвишения са окупирана арабска земя.

Израел завладява Голанските възвишения от Сирия във войната през 1967 година и ги анексира през 1981 година - деяние, което Съветът за сигурност на Организация на обединените нации афишира за нелегално. Жестът на Тръмп се пояснява като израз на мощна поддръжка за израелския министър председател преди изборите на 9 април. Те са решаващи за политическото оцеляване на Бенямин Нетаняху, против който има обвинявания в корупция.

След признаването на Ерусалим за столица на Израел през 2017 година, това е нов поврат в политиката на Вашингтон в Близкия изток и за доста араби поставя завършек на очакванията за договаряне на мир сред израелци и палестинци с американско ходатайство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР