Временният ръководител на прокуратурата Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя

...
Временният ръководител на прокуратурата Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя
Коментари Харесай

Заради първото убито момиче от Бояджиев: Чистка в МВР, Сарафов маха шефа на СРП

Временният началник на прокуратурата Борислав Сарафов изиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова поради пропуски в работата по убийството 22-годишното момиче - първата жертва на обвинения за двойното закононарушение в Лозен Чавдар Бояджиев.

" Поради позволените явни пропуски в организацията на работата в СРП, в това число неглижиране и подценяване на следствието на гибелта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 година в резултат на умишлени насилствени дейности и грубите неточности, както при определяне на обстоятелствата, по този начин и при установяване на правната подготовка на незаконното действие, чакам оставката на административния началник на тази прокуратура - госпожа Невена Зартова. В противоположен случай ще се възползвам от законовите си пълномощия и ще отнеса случая до прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, декларира изпълняващият длъжността основен прокурор ", оповестява пресцентърът на прокуратурата, като цитира Борислав Сарафов.

Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в незабавен порядък следва да извършат инспекции по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на гибел, като при нужда и при съществуване на открит причинител да се уточняват деликатно повдигнатите обвинявания, разпореди още Сарафов.

Ръководството на Министерство на вътрешните работи снема доверието си от началници в структурата на Столична дирекция на вътрешните работи, оповестиха от вътрешното ведомство, откакто по-рано на брифинг на прокуратурата зам.главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев разгласи, че сменя началника на Осмо районно полицейско ръководство в столицата.

В хода на досъдебното произвеждане за двойното ликвидиране на територията на София е открито, че обвиненият за закононарушението е причинител и на друго съзнателно ликвидиране от предходната година, за причиняване на гибел по несъобразителност.

По актуалното досъдебно произвеждане постъпват доказателства, съгласно които може да се направи обосновано съмнение, че с позволени основни пропуски по отношение на определяне на фактическата конюнктура и набиране на годни доказателствени средства, касаещи закононарушение на същото лице от април 2022 година, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Във връзка с тези констатации са подхванати незабавни ограничения от страна на управлението на Министерство на вътрешните работи.

Началникът на бранш " Престъпления срещу личността " към отдел " Противодействие на престъпната престъпност " в Столична дирекция на вътрешните работи гл. контрольор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска служба, а началникът на столичното Осмо районно управление (на МВР) напуща системата на Министерство на вътрешните работи.

Ще бъдат назначени инспекции, в хода на които ще се обяснява тежестта на откритите нарушавания от страна на другите чиновници от Министерство на вътрешните работи.

В изказването си пък и.д. основният прокурор Борислав Сарафов насочи строго предизвестие към всички прокурори в страната и към административните им ръководители.

" Ще бъда праволинеен към всеки административен началник и към всеки наблюдаващ прокурор, в случай че се откри безпричинно закъснение или непрофесионално отношение в следствие на закононарушенията против личността. Същевременно заявявам цялостната си поддръжка за всички сътрудници, които съзнателно, честно и професионално извършват своите служебни отговорности в интерес на справедливостта и гражданското общество ", добавя основният прокурор.

Само преди седмица, още веднъж по противен мотив, обвързван с тежки престъпни закононарушения, обърнах внимание, че прокурорите би трябвало да служат на жителите. Тогава разгласих нулева приемливост към всички прояви на експанзия и принуждение, които следва да срещнат незабавния отпор на проверяващите органи, които непоколебимо да ползват закона с цялата му суровост ", показва Сарафов.

И дава обещание нулева приемливост за всички тези прокурори и административните им ръководители, които позволяват формалистично и даже бездушно практикуване на своите пълномощия. 

" Именно поради това с огромно отвращение одобрих докладваните ми от Софийска градска прокуратура условия по досъдебното произвеждане, водено за двойното ликвидиране край село Лозен, в хода на което е открито, че същото лице е причинител на още едно съзнателно ликвидиране, случило се през предходната година, досъдебното произвеждане за което е водено по чл.122 от Наказателен кодекс /за причиняване на гибел по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/ ", се показва още в изказването на Борислав Сарафов.

По-рано стана ясно, че Министерство на вътрешните работи смъква доверието си от Осмо районно полицейско ръководство и сменя началника му поради неглижиране и пропуски в следствието на същото закононарушение отпреди година, оповестено за ликвидиране по несъобразителност на 22-годишно момиче. И след това Чавдар Бояджиев е бил пуснат от съда против мярка " подписка ", с цел да последват две други убийства, осъществени на 3 и 4 август - на 18-годишна ученичка и 27-годишен юноша от Лозен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР