Временните мерки за ограничение на цените не са световен прецедент.

...
Временните мерки за ограничение на цените не са световен прецедент.
Коментари Харесай

Експерт: Инфлацията започва да затихва, опасността е да не влезем в рецесия

„ Временните ограничения за ограничаване на цените не са международен казус. Те се ползват, когато има заплаха пазарът да изпадне в суматоха, когато има неналичия на дадени артикули. Ситуацията потегли от Коронавирус, от печатането на нови пари. Сега имаме дефицит на артикули ”. Това съобщи Богомил Николов от асоциация „ Активни консуматори ” в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

По думите му привнесената инфлация стартира да затихва. „ Сега по-скоро заплахата е да не влезем в криза, в рецесия, което е по-лошо ”, изясни Николов.

Той изясни, че държавното управление желае краткосрочни ограничения и моментални решения. „ Няма инструмент, който да спре инфлацията внезапно – тя потегля постепенно и стопира постепенно. Всеки един изгубен ден удължава вероятните резултати. Трябва да се промени механизма на субсидиране, прословутата формула на декар облагодетелства ”, сподели шефът на „ Активни консуматори ”.

Той счита, че е нужна смяна в механизма на субсидиране на селскостопанските производители. „ Зеленчукопроизводството и производството на плодове би трябвало да е по-добре субсидирано. Там човек събира доматче по доматче или ягодка по ягодка ”, сподели Николов.

Според него е нужно да има една „ пазарна кошница ” от артикули, които да са с по-ниско Данък добавена стойност. „ България остана единствената страна, която полза с 20% млечните артикули. Ако инфлацията върви нагоре, цената на хляба с понижено Данък добавена стойност би трябвало да е под тази линия ”, съобщи Богомил Николов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР