Временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с

...
Временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с
Коментари Харесай

Комисия изслушва Цариградска и Зартова по казуса с Нотариуса

Временната комисия за инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с активността на групата към Мартин Божанов–Нотариуса ще изслуша в четвъртък знакови лица от магистратския кръг по проблема.

Ще бъде изслушана арбитър Владислава Цариградска по отношение на обществено изнесена информация за оказван напън и отправяни закани към нея и други магистрати, както и прокурор Невена Зартова по отношение на данни и информация за активността на Мартин Божанов и групата към него.

Съдия Владислава Цариградска към този момент бе изслушана от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет по отношение на проблема Мартин Божанов - Нотариуса и разразилия се след убийството му скандал с така наречен частен клуб за магистрати. Тогава тя съобщи, че един от методите да бъдат подчинявани съдиите е да бъдат набедявани магистрати. В тази машина за напън вземат участие висши магистрати от прокуратурата, както и магистрати от профилираното правораздаване, уточни Цариградска. Атаките против нея са почнали през 2018 година " В нито един миг не се е поставял въпросът за моя отказ. Никога никой не е считал, че съм пристрастна. За групата на Божанов аз излязох пристрастна и че желая да му навредя. Информацията против мен е получена на флашка. Тогава не е основен прокурор Иван Гешев, а Сотир Цацаров ", акцентира Цариградска.

Софийската районна прокуратура пък стана обект на инспекция по заповед на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов поради абсурда след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Сарафов съобщи, че в Софийска районна прокуратура се разрушава постаментът на справедливостта. Това докара и до оставката на административния началник на СРП Невена Зартова, както и на 4-ма от нейните заместници - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев.

Зам.-районните прокурори обявиха, че се отдръпват от постовете си, като се разграничават от дейностите на районния прокурор Невена Зартова. Мартин Божанов е контактувал със съдии и прокурори на всички равнища. Нотариуса е имал извънредно доста контакти в правосъдната система. Аз персонално разбрах след неговото ликвидиране, разяснява Зартова.

Зартова още веднъж повтори изказванието си, че за пръв път е чула за Нотариуса след разкритията на Антикорпуционния фонд от 2021 година и не отхвърли, че поддържа дългогодишни другарски връзки с юрист Велимир Атанасов, апетитен като помощник на Нотариуса. Според Зартова, кръгът на въздействие на „ Осемте джуджета “ на Петьо Петров-Еврото е не по-малък от този на Мартин Божанов-Нотариуса.

В районна прокуратура се водеше дело против Пепи Евровото и му беше подигнато обвиняване предишното лято. Софийска градска прокуратура се произнесе по делото като го приключи, напомни Зартова. Тя сподели, че 99% от магистратите в районна прокуратура и градски съд са посещавали „ Осемте джуджета “, за частния клуб “SS ” не можа да каже.

Зартова съобщи също, че не знае за какво четиримата ѝ заместници, които също хвърлиха оставки, са се разграничили от нея, в случай, че „ до през вчерашния ден сме взимали всички решения в екип, в никакъв случай не е имало какъвто и да е спор “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР