Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие

...
Временна комисия ще изясни обстоятелствата около случаите на полицейско насилие
Коментари Харесай

Комисия ще изяснява полицейското насилие на протестите, решиха депутатите след спорове и закачки с Тома Биков

Временна комисия ще обясни събитията към случаите на полицейско принуждение по време на летните митинги от предходната година, като ще стартира инспекция и на изказванията за подслушване и следене на протестиращи жители, опозиционни водачи и членове на политически партии от опозицията. Това взеха решение депутати по искане на ИБНИ.

По време на дебата депутатите от ГЕРБ влязоха в спор с всички останали.

" на тези, които желаят посредством нея да бъдат във фокуса на обществото и да влязат в Народното събрание ", скочи някогашният министър на вътрешните работи Младен Маринов от ГЕРБ.

Филип Станев от Има Такъв Народ му отговори, че за пръв път чуваме някогашен министър да каже, че полицията е употребена за политически цели.

Маринов прикани изявлението му да не се вади от подтекста, тъй като " знаем по какъв начин в едно шоу нещо извадено от подтекста се постанова като истина ".

Маноил Манов от ГЕРБ упрекна вносителите на предлагането за основаването на комисията, че раздават присъди.

" Малко необичайно звучи да се бъркат две понятия като изсветляване на обстоятелства и условия и разпределяне на присъди от парламентарната естрада ", обърна се той към Николай Хаджигенов от ИБНИ.

" Аз не видях бити протестиращи, а бити служители на реда, а в тъмните епохи ни връща служебното държавно управление ", сподели още Маринов.
 Остри конфликти в Народното събрание за полицейското принуждение на митингите, Младен Маринов не видял такова Остри конфликти в Народното събрание за полицейското принуждение на митингите, Младен Маринов не видял такова
„ Аз не видях служители на реда да бият спокойно протестиращи жители, а видях бити служители на реда “. Това съобщи някогашният министър на вътрешните...

Манов настоя комисията да ревизира и похищенията против чиновници на Министерство на вътрешните работи.

" Ако някой е направил закононарушение против протестиращите жители, то никой от нас не би трябвало да не помни, че едни български жители, изпълняващи служебните си отговорности бяха подложени на опит за ликвидиране, имаше опит да бъдат запалени, същите тези чиновници, които са охранявали сътрудници, те също са български жители и това, че някои е издал някаква заповед, която може и да не ни харесва, не ги прави небългарски жители ", стимулира се той.

" Не бива да забравяме, че по време на тези митинги лица с престъпни прояви, се пробваха да влязат в политиката ", добави Христо Терзийски, последният Министерство на вътрешните работи началник в кабинета на Бойко Борисов.

Борислав Сандов от Демократична България призна, че също е бил задържан по време на митингите.

" За пръв път попаднах в ареста, а и в цялата килия бяхме единствено такива, очевидци сме на унизително отношение и това бяха дейности подбудени от заповеди на политическите ръководители по това време ", разяснява той.
 Стоян Мирчев: Младен Маринов трансформира българската полиция в репресиращ орган Стоян Мирчев: Младен Маринов трансформира българската полиция в репресиращ орган
Младен Маринов трансформира българската полиция в репресиращ орган. Това сподели депутатът от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев по време на дебата по основаване...

Според Иван Иванов от Българска социалистическа партия хората са омерзени, както българските жители, по този начин и чиновниците, които се употребяват по един или различен метод от началниците си.

Мая Манолова пък риторично попита в чий перверзен мозък един митинг може да бъде преведен като бунт, като държавен прелом един митинг.

" Има десетки образци за полицейско принуждение, които бяха заметени. Като образец ще дам журналиста Димитър Кенаров, който беше пребит, до момента в който си вършеше работата и прокуратурата не откри доказателства, с цел да стартира следствие. Млади хора, образовани, грамотни, цветът на нацията беше в килиите на едно полицейско ръководство ", настоя тя.

" Ако у вас имаше малко позор, щяхте да мълчите, истината за случилото се би трябвало да бъде осветена, а и отговорните би трябвало да си получат заслуженото ", обърна се към ГЕРБ ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

" Има една мисъл на Марк Твен, моят баща Тома Биков сигурно я знае, той е образован човек. Татко, желая да ти я кажа особено на теб, само че не за теб. Ако мълчиш, някой може да реши, че си малоумен, само че когато си отвориш устата, може да потвърдиш тези подозрения ”.
 Депутати от ИТН към Тома Биков: Нямаше ви на митингите, баща Депутати от ИТН към Тома Биков: Нямаше ви на митингите, баща
“За пръв път в историята на българското Народно заседание, чуваме от някогашен началник (Младен Маринов) на Министерството на външните работ...

С тези думи депутатът от ИТН Филип Станев се обърна към сътрудника си от ГЕРБ Тома Биков.

Актьорът Тома Биков, очевидно превъзбуден съобщи, че доста от депутатите в залата са с помощта на митингите там, само че не са участвали на самите митинги - даде за образец Тошко Йорданов и Трифонов от Има Такъв Народ.

Обвини и че Хаджигенов е юрист на близки на Божков. Йорданов, от своя страна, му отвърна: “Татко, скъпи мой, мога да ти дам фотоси и видео материали, че в тая зала има хора, които са били на митингите. Вас обаче ви, нямаше баща. ”

Комисията, която образуваха депутатите, ще работи три месеца. В състава й влязоха по двама депутати от всички ПГ.

Още детайлности от дебатите прочетете.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР