Временна комисия, която ще проверява всички факти и обстоятелства около

...
Временна комисия, която ще проверява всички факти и обстоятелства около
Коментари Харесай

НС създаде комисия срещу машините. Тошко към ПП: Предателите умират сами! Ще ви разглобим!

Временна комисия, която ще ревизира всички обстоятелства и условия към машинния избор сътвори Народно събрание. В нея ще има 12 депутати, по двама от всяка ПГ. Тя ще работи 3 месеца, взеха решение 143 депутати, единствено двама от ПП-ДБ бяха срещу.
ГЕРБ изпрати Радомир Чолаков и Александър Ненков, ПП-ДБ – Божидар Божанов и Явор Божанков, „ Възраждане “ – Деян Николов и Даниел Проданов, Движение за права и свободи – Йордан Цонев и Хамид Хамид, Има Такъв Народ Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Българска социалистическа партия ще се съставлява от Иван Иванов, а даже и след прегласуване концепцията им Георги Свиленски да е ръководител не мина. На втория избор бе подсилен от 53 депутати (18 от Българска социалистическа партия, 8 от Има Такъв Народ 22 от ГЕРБ, 2 от Възраждане и 1 от ПП-ДБ), 23 бяха срещу и 49 се въздържаха. Движение за права и свободи се разделиха в срещу и въздържали се.
Председателстващата съвещанието Росица Кирова заплаши да има ротация за председателското място, в случай че не се откри фигура, която да събере единодушие, с цел да не се блокира работата на комисията. С подигравка Христо Проданов от Българска социалистическа партия предложи Киро Петков да е ръководител или представител на комисията. Според него най-правилно било човек от опозицията да е ръководител. И се ядоса, че „ Възраждане “ не са в залата, на което хората на Костадин Костадинов желаеха отмора.
Дебатът по тематиката лиши към час и половина.
Изцяло машинният избор през 2021 година убедил Българска социалистическа партия, че има операции в изборния развой. Това разгласи от парламентарната естрада Борислав Гуцанов, които стимулира предлагането на социалистите за краткотрайна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия към гласуването с машини. Според него част от изказванията на специалистите нееднозначно приказват, че има проблем с машинния избор. „ Те се помъчиха да го разясняват и не може да се съобразим с тях и изказаните догатки, това е директно обвързвано с националната сигурност на страната “, настоя той. И акцентира, че специалистите са самостоятелни и не са свързани с партията.
Гуцанов подсети и записа от среднощното съвещание на „ Промяната “, на което се чуваше, че след „ но бала с президента, успяхме да създадем този резултат, другояче щеше да е 10% “. Той се надява през комисията да разбере какво значи „ ала-бала с президента “. „ Ако това е е проблем, не знам кое е по-голям проблем от това. Надяваме, че ще намерят сили да обяснят какво значи това “, съобщи той по адрес на ПП-ДБ. Дали по различен път щеше да върви България в случай че бяха други депутатите, попита той.
Гуцанов попита още дали „ Информационно обслужване е на ярко или на мрачно? „ Дали там не стават последните промени в изборния резултат и за какво никой не желае да разяснява ИО? Защо експертите от ЦИК бяха отстранени, фалшифицираха ли се изборите? “, продължи Гуцанов. И подсети, че някогашни подчинени на сегашния началник на ИО в този момент са министър на електронното ръководство, а и неговият заместител. Как ще разясняват и вършат разбор на ИО, когато са били негови подчинени, а в този момент би трябвало да ръководят този развой, чуди се депутатът от Българска социалистическа партия. Гуцанов се възмути, че от от 2003 година нямало информация правени ли са разбори и ъпдейтване системите на ИО, а всякога се дали своят вот пари за това. Какво се е случило за 20 година и крие ли се нещо там, желае да научи Българска социалистическа партия.
Божидар Божанов от ПП-ДБ дефинира думите на Гуцанов като спекулации и напомни, че на последните избори се гласуваше с машини и хартия. Опитът да се слагат резултатите под подозрение е несъответствуващ, даже и да има подозрения в технологията, добави той. Според него всички изказвания и спекулации не са намирали удостоверение. Съмненията би трябвало да бъдат проверявани, добави въпреки всичко той. Демократична България проверявали публични поръчки и упорствали за усъвършенствания, в това число и в Изборния кодекс.
Божанов акцентира, че всеки, който се е занимавал с избори има вяра в процеса и да се твърди, че ИО трансформират резултатите най-после познава непознаване на процеса и спекулиране с него. И подсети, че значим е секционния протокол, до който партиите имат достъп. Ние сме събирали данни от наши покровители и членове на комисии и сме проверявали резултати. Резултатът е подобен, какъвто е, акцентира Божанов. Той обаче счита, че би трябвало надзор и инспекции в ИО, само че да не се спекулира, че този, който качва първичните протоколи манипулира резултата. ПП-ДБ обаче считат, че би трябвало да има комисия, само че не за агитация, а да се откри, че проблем няма. Гуцанов пък видя Божанов като страна по въпроса, защото е бил министър. И попита къде са резултатите от инспекциите.
Божанов даде уточнения за софтуерния развой на машинния избор и прикани да не се приказва политически, а експертно.
Тошко Йорданов от Има Такъв Народ видя два случая на операции – като се появиха Политическа партия и Демократична България и завоюваха, а второто било, когато Има Такъв Народ изпаднали от Народното събрание. Той разгласи, че във Венецуела компанията „ Смартматик “ е признала за милион манипулирани гласове и сходен вид машини като нашите били махнати. Грях на ГЕРБ било, че избрали тези машини, само че несъмнено “ са считали да създадат каквото вие направихте “. Йорданов напомни и по какъв начин в предния парламент Георги Свиленски и Кирил Петков размениха скандални самопризнания от трибуната по тематиката. С машините правите тотална замяна, настоя той. И той като Гуцанов се спря на записа на Политическа партия. „ Вие доста разбирате от IT и се самоизлъчвате и самозаписвате, какво да направя “, продължи той. Според него публицист бил заплашван да не ревизира дали машините не могат да бъдат „ пробити “ – това било от „ баща Петко, чието аватарче е сина му “. „ Онова нещо там, да му извършите забележка “, ядоса се той на репликите от зала, а председателстващата съвещанието Росица Митева опита са го смири, призовавайки Искрен Митев да не репликира от място.
Според Има Такъв Народ няма гаранция че „ Смартматик “ са дали целия код. „ Не единствено вие имате специалисти. Ние ще ви разглобим машините на съставни елементи тоя път “, закани се Тошко Йорданов към ръководещите.
Божанов съобщи, че още от 2017 година желал одит на машините, за това време никой не го бил заплашвал.
Искрен Митев от Политическа партия апострофира шефа на ПГ на Има Такъв Народ и му подсети, че когато не разбираш от една технология, това не я прави неработеща или манипулируема. „ Партиите, които желаят да се върне хартиената бюлетина желаят да манипулират. Не машините, не Политическа партия, или прогнозата за времето са отговорни, че не влязохте в Народно събрание, и сте на равнището на статистическа неточност, а вие се провалихте. Не са отговорни машините, а вашето цинично отношение към сътрудниците и гласоподавателите ви “, съобщи депутатът.
„ С хартии се вършат операции, само че тогава не знаехме какво може да се прави с машините. Ние машини не сме питали, в случай че бяхме брутални като вас ГЕРБ, нямаше да има тоя резултат, а ние имахме 3-4 депутати разлика “, отговори му Тошко Йорданов. И съобщи, че още е за машинен избор, само че не с тези машини, а по-скоро с тези, които сканират бюлетините. ГЕБ и Движение за права и свободи правели същата неточност като Има Такъв Народ, че се коалирали с ПП-ДБ.
Мартин Димитров от Демократична България попита каква е задачата за комисията. Според него била изобщо да няма машинно гласоподаване. Това е партия, която има 12 хиляди членове на секции. И те трябвало да имат образци за нарушавания – членовете на комисии да покажат къде не е преброен глас от машината. 60% от хората гласоподаваха машинно, това е форма на референдум – те го опазиха макар празните приказки, които чуха, счита той. И подсети, че ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са желали да има и хартиена, и машинна бюлетина, и всичко се рояло ръчно. Дори в тоя формат желаят да махнат машинното гласоподаване, ядоса се той. Според него множеството неточности се вършат от хората в СИК, някои не били преднамерено – отмалялост и терзание.
Кристиан Вигенин упрекна Тошко Йорданов, че прави агитация. „ Ние желаеме да се открият обстоятелствата и да се разсеят или потвърдят подозренията почтени ли бяха изборите или не “, сподели той. Според него в случай че се окаже, че е имало операции, „ това е еднакво на държавен прелом, тъй като резултатът дефинира ръководството, без значение кой е в него “. „ Аз съм последовател на машинния глас и нямам доверие, че има операции и до в този момент глас на машина, само че има доста хора, които се съмняват “, изясни той.
Избирателите на Българска социалистическа партия били над 60-годишни, съобщи Искрен Митев. Българска социалистическа партия не желали истината и били тези, предизвикали може би най-вече промени в гласуването. Искали да има хартиени бюлетини с цел да манипулират изборите „ както са го правили и не престават да го вършат “. Политическа партия обаче желаят комисия, с цел да покажат, че поддържат демократичния развой, а единственият метод това да се подсигурява е посредством самостоятелна технология.
Йордан Цонев удостовери по-ранната поръчка на Деян Пеевски, че ще поддържат съставянето на комисия. И предложи да прекратят дебата, тъй като е всъщност. Според него същият спор към този момент са водили 50 часа в предния парламент. „ Нека създадем комисията и да стартираме този спор, г-жо Нинова “ обърна се той към репликиращата от мястото си лидерка на Българска социалистическа партия. „ Аз го водих съвещанието предния път и помня доста добре – същите причини ги чух 100 пъти, дори от същите хора Някои хора се повтаряме тук от няколко Народното събрание. Искам да спестим време, не истината, времето през днешния ден. Да изберем комисията, членовете, и да стартира комисията, този спор ще имаме време да го водим “, настоя той. И тъй като няма процедура по преустановяване на дебата, той посъветва сътрудниците си сами да го създадат.
Явор Божанков от ПП-ДБ иронизира обстановката, излизало, че когато някой печели изборите с машини, те са положителни, в случай че губи – са неприятни. И се подигра на изказванието на Има Такъв Народ, че са отпаднали от Народно събрание поради машините. „ Цяла България бе пленник на един ядосан човек, който от дивана си оферираше проекти за изстрелване на македонци в космоса, странни имена за министри… Ти да пропилееш всеки късмет за кабинет е меко казано необичайно “, заяде се той. Помнел по какъв начин Тошко Йорданов отишъл при протестиращите и те „ буквано изгубиха човешкия си образ, какво би станало в случай че бяха стигнало до него, полетяха кенове, буртилки. Но господин Йорданов очевидно не счита, че има проблем в него, продължи Божанков. И нападна някогашната си партия Българска социалистическа партия за стигането до сегашната обстановка като се стимулира, припомняйки претекстовете им за прокарването на машинния избор.
Александър Йорданов от ГЕРБ пък попита за какво в България би трябвало да имаме вяра безусловно на един развой в случай, че не се ползва на никое място другаде в Европа. Конституционен съд в Германия отменил машинния избор тъкмо поради рисковете, които той носи. Националната сигурност не е ли обвързвана с изборите, добави още Йорданов. Аргументите за неточности в протоколи, платен избор и други, щели да са състоятелни, в случай че в комисиите нямаше представители на всяка политическа мощ, и изиска сътрудниците му да не смъкват доверието в изборния развой, тъй като протоколите се подписват от представители на всички пол сили.
На думите му Явор Божанков реагира, че в Европа няма и други неща – частни охранителни компании, странни гледки, народни представители с чували с бюлетини на гърба. Нямало спор, че партиите имат доверие в хората в секциите, само че имало доста неточности, а в този момент изборния развой ще е сложен – обединен протокол за два типа бюлетини, няколко избора и преференциален избор. „ Макар да загубихме изборите, ние не оспорваме резултата. Грешки имаше, само че не сме подкопали доверието в изборния развой “, астоя депутатът от ПП-ДБ.
Тошко Йорданов се върна към думите на Божанков за „ любовта “ на протестиращите към него. „ Съгрупист “ на Божанков един го призовал да излезе при протестиращите. „ На 4 очи се оказа заешко сърце. Ще извадя запис. Полицаите ме върнаха откакто постоях. Вчера имаше митинг, вие мишки къде бяхте? Защо не излязохте при миньорите? Момченцето със скейтборда къде беше, а се отваряш? “, нападна той Божанков. Не пропусна да му подсети и политическото номадство откакто от Българска социалистическа партия се трансферира в ПП-ДБ: „ Предателите умират сами в пренебрежение, вие се самопроклехте да сте с една ръчичка, тъй като гласувате с ГЕРБ. Хубавото е да мълчите “.
Час и половина лишиха дебатите за това, написа „ 24 часа “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР