Време е за разумни, хладнокръвни решения и конкретни действия. Днес

...
Време е за разумни, хладнокръвни решения и конкретни действия. Днес
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Купонът наистина свърши, но и времето за общи приказки изтича

Време е за рационални, невъзмутими решения и съответни дейности. Днес свикахме изключително съвещание на Изпълнителното бюро и управлението на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ”. Обсъдихме настоящата информация и оценяваме сериозността на рецесията.
Ние сме виновна партия и както подкрепихме решението за изключително състояние, по този начин ще подкрепим и всички рационални ограничения, които предлага спешният щаб.

Мястото, където те би трябвало да бъдат обсъждани и одобрявани, е Народното събрание. Нашата парламентарна група е разполагаем там за разискване на всички ограничения и за взимане на нужните решения.

Най-важното за нас, преди всичко, е здравето на хората. Добре е, че се откриха средства за подкрепяне финансово на лекарите, медицинските сестри и медицинския личен състав в лечебните заведения. В момента те са най-важни, само че разбираме, че има дефицит на медицински фрагменти. Затова чакаме в незабавен порядък държавното управление да откри метод за включване на частните лечебни заведения в целия развой. Те обявиха своята подготвеност, само че се оказва, че още никой не ги е потърсил за това. При неналичието на фрагменти, запаси, капацитет, е неприемливо частните лечебни заведения да стоят настрани от процеса. Нашето очакване към държавното управление е да откри метода това да стане.

След здравния въпрос и здравето на хората, за нас са най-важни обществените измерения на рецесията. Затова има потребност от незабавни, краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Предлагаме и ще внесем в Народното събрание план за решение за налагане на мораториум за периода на изключителното състояние за битови заплащания - ток, парно, телефон, вода и бързи заеми. Ще внесем предложение за прекъсване на периодите по наказателни, административни и цивилен каузи, включително и изпълнителните каузи на частните правосъдни реализатори. Защото до момента в който текат периодите по тези каузи, а хората не могат да се явяват и да си пазят правата, рискуват да изгубят такива права и да се вземат решения без те да бъдат част от процеса.

Средносрочни и дълготрайни ограничения, стопански и обществени. Те изискват доста сериозен разбор какво може да поеме бюджетът, с цел да да подсигуряваме стабилността на страната. Ние сме виновни хора и не желаеме да провалим финансовата и икономическа непоклатимост. Премиерът да внесе в Народното събрание информация за размера на фискалния запас все още и каква част от него може да се употребява. Състоянието на Държавния запас - какви артикули има в Държавния запас, какви количества, какви типове и какъв брой от тях и в какви периоди могат да бъдат освобождавани, в случай че се наложи такава нужда на пазара.

Очакваме от него, след диалозите с европейските водачи за взаимност и помощ в този тежък миг за цяла Европа, да каже какви са опциите за финансиране от Европейски фондове на съответни стопански и обществени ограничения в България. Виждаме ги в няколко направления - ограничения за помощ на бизнеса, помощ при обслужване на ипотечни и други заеми, помощ за фамилии, чиито деца не са на учебно заведение и чиито родители би трябвало да останат да ги гледат, помощи за работещи, останали без работа и по този начин нататък. Не е правилно това, което сподели министър председателят, че никоя страна още не е приела ограничения - има такива съответни. Разбирайки сложността и отговорността на обстановката, ние желаеме един по-сериозен разбор.

В Народното събрание ще предизвикваме кряскане в секторните комисии на министрите, от които чакаме да ни осведомят какви последствия в техния бранш ще има от тази рецесия. Внасяме предложение против спекулантите за битка със спекулата, което включва ново определение в Наказателния кодекс що е далавера и завишаване за наказванията против спекулантите, тъй като в този момент са ниски и са в размер на 100 лева

Накрая - прав е господин Мутафчийски - купонът свърши. Но и времето за общи приказки към този момент изтича. Време е за рационални, премислени, невъзмутими решения и съответни дейности. Както чухте, ние предлагаме и сме подготвени да обсъждаме оферти на други партии, работодателски организации, синдикати, цивилен сдружения. На разположение сме за всичко рационално, с което дружно можем да помогнем за преодоляване на рецесията в първия миг, а по-късно и за превъзмогване на последствията от нея.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР