Време е за Пролет`24. Българското национално радио обяви началото на

...
Време е за Пролет`24. Българското национално радио обяви началото на
Коментари Харесай

Започна 55-ото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“ на БНР

Време е за „ Пролет`24 ". Българското национално радио разгласи началото на 55-ото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика „ Пролет ".

Надпреварата е в две категории - " Нова българска поп и рок музика " и " Евросоник ", като всички реализатори могат да аплайват и в двете категории.

В " Нова българска поп и рок музика " могат да вземат участие поп и рок песни, напълно българска продукция, на български език. Песните би трябвало да са нови, да не са издавани, изпълнявани, предавани в ефир или оповестени в интернет. Музикантите - инструменталисти към този момент ще могат да се включат с повече от една ария, само че остава условието един създател на музика, текст, аранжимент или реализатор (водещ вокал) да взе участие с една ария в това си качество.

Големият победител ще бъде избран от жури, формирано от композитори, артисти, създатели на аранжименти, създатели на текстове и продуценти, по време на галаконцерт, на който финалистите в състезанието ще изпълнят песните си онлайн. Носителят на Голямата премия ще има опция да запише нова авторска музика във Второ студио на Радиото на стойност до 12 000 лв., финансирана и продуцирана от публичната медия.

Ще бъдат връчени също награди за дебют и на публиката. С наградата за дебют " Пролет " поддържа младите музиканти и за спечелилия ще бъде проведен концерт в Първо студио на националното радио. Слушателите на БНР ще могат да гласоподават за Наградата на публиката, а спечелилият ще получи акустична китара от " Кремона " - България.

В категория " Евросоник " могат да вземат участие българска групи и реализатори, които основават и извършват авторска музика. Няма езиково ограничаване за текста на песните. Кандидатите би трябвало да показват портфолио на плана, с който влизат в състезанието, както и дискография, линкове към албуми, сингли, концерти, видеоклипове, биографии на музикантите и образцов сет лист, с който биха се показали на най-големия европейски фестивал за модерна поп и рок музика - " Евросоник " в Грьонинген, Нидерландия.

Победителят ще се показа с концерт на фестивала, на който участват представители на европейски музикални компании, уредници на фестивали, мениджъри на клубове, медии, членуващи в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), член на който е и БНР. Носителят на премията се дефинира от уредниците на " Евросоник ".

Подаването на документите за Конкурса ще продължи до 31 март, неделя. Всеки реализатор може да го направи онлайн, като попълни регистрационната форма на уеб страницата prolet.bnr.bg.

Галаконцертът и връчването на премиите ще бъде на 30 май, четвъртък, в Sofia Live Club.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР