Време е за новогодишни обещания, но знаем ли как да

...
Време е за новогодишни обещания, но знаем ли как да
Коментари Харесай

Никога не отлагай първата стъпка

Време е за новогодишни обещания, само че знаем ли по какъв начин да ги осъществяваме? Един от признаците, че в действителност желаеш нещо, е предприемането на първите към него още сега, в който вземеш решение да го направиш.

Искаш да си по-близо до природата? Започни да планираш в този момент къмпинга, на който ще отидеш още идващия уикенд! Искаш да подобриш тонуса си? Излез да тичаш тази вечер, а не в понеделник! Ако не го направиш на момента или най-малко не предприемеш някакви съответни стъпки за постигането на желанието си, възможностите да го реализираш спадат доста. Един от признаците, че в действителност желаеш нещо, е предприемането на първите стъпки към него още сега, в който вземеш решение да го направиш. Хората постоянно се отхвърлят от прелестни хрумвания просто тъй като са сложни за осъществяване или тъй като считат, че не е пристигнал моментът за тях. Не желая да звуча патетично, само че моментът е в този момент. Ето да вземем за пример промяната на кариерното ти развиване е една сложна концепция, която не можеш да изпълниш от през днешния ден за на следващия ден, и това е обикновено. Сигурно даже не си убеден/а, че в действителност го желаеш. От друга страна, ти като мен вярваш, че е по-добре да съжаляваш за нещата, които си направил/а, в сравнение с за пропуснатите благоприятни условия. От друга страна, ти може би си внимателен човек и вярваш, че единствено импулсивните хора вършат такива внезапни промени, без да мислят много-много. Как хем да не вървиш против природата си, хем да не съжаляваш за пропуснатото?

За да действаш самоуверено и изрично, не е нужно да си хазартен вид, който поема огромни опасности, без да му мигне окото. Просто си създай проект за плавна смяна и започни да го изпълняваш още в този момент. Смяната на кариерното развиване да вземем за пример може да бъде предшествано от запознанства с хора, които към този момент са поели по пътя, по който се каниш да тръгнеш. Говори откровено с тях за страховете и терзанията си, може да се окажат основателни, а може би не. Опитай персонално да се докоснеш до атмосферата, която целиш да стане твое всекидневие. Стани доброволец на някое събитие в сферата, която те вълнува. Само по този начин ще схванеш дали фантазиите ти имат задоволително допирни точки с действителността. Освен това по този метод няма да ти се наложи да напуснеш сегашната си работа, с цел да започнеш нова, а гладко ще направиш смяната от една кариера към друга. Да не приказваме, че по този метод към този момент ще имаш и малко опит и контакти в новата си сфера.

Вместо да се оплакваш на от сегашната си обстановка, запознай ги с концепциите си за това по какъв начин виждаш себе си след година и по какъв начин смяташ да го постигнеш. Някои ще те, други ще ти дадат потребни препоръки. Постави се на тяхно място, с цел да си дадеш сметка за какво мислят по този начин и с цел да прецениш до каква степен мнението им е съответстващо за твоя случай.

 

Д-р Мила Петкова e основателка, създател и редактор на уеб страницата за онлайн психология . Занимавала се e с европроекти в обществената сфера, разработвала e обучителни стратегии и тренинги. През 2010 година приключва магистратура по психоанализа в Испания и сега е докторант по психоанализа и философия на културата в Мадридския университет " Комплутенсе ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР