Време е за едно истинско домашно шоколадово изкушение с много

...
Време е за едно истинско домашно шоколадово изкушение с много
Коментари Харесай

Лесна домашна шоколадова торта

Време е за едно същинско домашно шоколадово прелъщение с доста крем малко кафе и ром

Необходими Продукти

● брашно - 180 г
● захар - 150 г
● кафява захар - 125 г
● какао - 60 г
● сода - 1 и 1/4 ч.л. бикарбонат
● бакпулвер - 1 и 1/4 ч.л.
● сол - 1 щипка
● яйца - 2 броя, на стайна температура
● айран - 140 мл гъст
● олио - 75 мл
● кафе - 140 мл горещо еспресо или шварц
● ром - за изпръскване блатовете по избор

за крема


● сметана - 350 - 400 мл сладкарска течна
● шоколад - 350 г черен
● яйца - 3 жълтъка и 3 белтъка

Начин на подготвяне

Загрейте авансово фурната на 180 градуса. Пресейте в огромна купа брашното и го разбъркайте с двата типа захар, какаото, содата, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте яйцата, олиото и айрана и ги разбъркайте добре към сухата примес. Накрая долейте горещото кафе и бъркайте, до момента в който всичко стане хомогенно.

Сместа за блата би трябвало да е по-течна от нормално, което прави постфактум блатовете на тортата сочни и меки. Изсипете я в 20 см тава с високи стени, намазнена и поръсена с какао.

Сложете да се пече за към 45 минути и най-после проверете готовността с съчка. Ако нямате висока тава, изпечете сместа на 3 пъти, тъй като се надува и блатът става много висок. Охладете готовия блат и го разрежете на 3 идентични елементи.

За крема загрейте на водна баня сметаната и прибавете натрошения шоколад. Разбъркайте, до момента в който се хомогенизира. Свалете от котлона и охладете за няколко минути сместа, като я бъркате. Разбийте жълтъците също на водна баня, само че съдът им не би трябвало да опира във водата, с цел да не се сготвят.

След това при непрестанно бъркане ги прибавете към шоколадовата примес. Сложете я в ледник, до момента в който се стегне, за към 1 час. Последната стъпка е деликатно да объркате с авансово разрушените на сняг белтъци, добавяйки ги на порции. Отново приберете крема за 40-50 минути в ледник.

С по този начин приготвения крем слепете блатовете, като по избор може да напръскате всеки блат с малко ром. Отгоре намажете щедро цялата шоколадова торта с крема, шприцовайте розички по избор и украсете с ягоди или други плодове.

Оставете шоколадовата торта да престои най-малко 2 часа преди да поднесете.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР