Връзката между българските претенции към започването на преговори за членство

...
Връзката между българските претенции към започването на преговори за членство
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Предложението на Слави за РС Македония е търговия тип кон за кокошка

Връзката сред българските искания към започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и участието ни в Шенген и махането на визите за Съединени американски щати за българи са въпроси от напълно друг порядък. Тяхното разбъркване е неуместно и в случай че не е рисково, щеше да бъде смешно. Тази позиция изрази пред БНР по отношение на оповестеното от Слави Трифонов предложение политологът Огнян Минчев, учител по доктрина на интернационалните връзки в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

„ Ако това е някакъв тип търговия, то е търговия „ кон за кокошка “, уточни Минчев.

Смесването на тези тематики, които не са от един порядък, може да се прави „ само по съвет, по желанието на човек или на хора, които са новобранци, които нямат разбиране от тази материя “, разяснява политологът.
свързани новини48519на 08.06.2021
Наистина е належащо да бъдат преоценени доста от позициите и методите на българската страна от последните две години за разрешаване на проблемите в двустранните връзки с РСМ, счита Огнян Минчев.

По думите му е било неправилно обвързването на началото на договарянията със Северна Македония с проблеми на българската и районната история.

Македонската национална теория има съществени проблеми, които не са съвместими с критериите за участие, добави политологът.

„ Очевидно представителите на северномакедонската страна имат по-адекватна, въпреки и на моменти неособено честна позиция в шерването с интернационалната общественост на проблемите с България “, разяснява Минчев, запитан за какво има по-голяма чуваемост за причините на Скопие.

България може да отиде в Брюксел с ясна картина на връзките си с РСМ, акцентира Огнян Минчев. Според него би трябвало да се позовем на самите правила и полезности на съюза, а не просто да акцентираме нашите ползи.

„ По този метод ние въвличаме Брюксел, започваме да приказваме на брюкселски език. Въвличаме брюкселските служители в този проблем и им демонстрираме, че без разрешаването на съответни проблеми Македония не може да бъде считана за страна, която е покрила критериите за участие. И от тази позиция нашата идея застава към този момент на краката си, тъй като сега тя седи на главата си. Тя седи в някакви облаци от исторически тълкования, от недоволства, от романтика, от фрустрация и така нататък Хората не могат да схванат какво ние желаеме. “
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР