Връщане на ветото за Република Северна Македония би било огромна

...
Връщане на ветото за Република Северна Македония би било огромна
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Европа няма да поощри Скопие, ако спира българи да посетят исторически събития

Връщане на ветото за Република Северна Македония би било голяма неточност. Това мнение изрази в изявление за БНР евродепутатът Илхан Кючук от " Обнови Европа ", докладчик за Северна Македония в Европейския парламент.

" Това би било голяма неточност. Ветото не повлия по никакъв метод на добросъседските връзки. Точно противоположното. Подобен вид провокации започнаха, малко или доста, от самото наложено несъгласие. "

Това, което се случи с Християн Пендиков, е неоправдателно и европейските институции го демонстрираха, счита Кючюк. Той дефинира напрежението сред двете страни като огромно и добави, че " то не стихва по доста посоки ".

" Ще имаме една доста бурна, непродуктивна година в двустранен проект ", чака Кючюк.

Евродепутатът подчертава и върху механизма на наблюдаване и " премерване " на езика на омразата, като уточни, че външният министър на Северна Македония Буяр Османи е направил " огромен екип, в който да влязат и представители на българската общественост " там.

На въпрос по какъв начин ще реагира Брюксел, в случай че Скопие спре български евродепутати, политици и общественици при започване на февруари да посетят събития, свързани с Гоце Делчев, Илхан Кючюк отговори:

" Няма по какъв начин европейските институции да поощрят едно такова държание на македонските управляващи. Нито Брюксел, нито Страсбург може да одобри това като естествен метод. "

" Не може да преглеждаме случаите като изолирани. Заедно с това обаче би трябвало да потърсим механизми, които да бъдат устойчиви. Трябва да има механизми за следене в границите на двустранните връзки ", съобщи Илхан Кючюк в предаването " Преди всички ".

Има доста образци на страни с тежки исторически връзки – Словения и Хърватия, Словения и Италия. От позиция на историческата памет, това не е нещо ново, означи евродепутатът.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР