Враждуващите от април сили в Либия - Либийската национална армия

...
Враждуващите от април сили в Либия - Либийската национална армия
Коментари Харесай

Враждуващите страни в Либия се договориха за мир от 12 януари

Враждуващите от април сили в Либия - Либийската национална войска на Халифа Хафтар и приетото от Организация на обединените нации Правителство на Националното избавление реализираха в Москва съглашение за преустановяване на военните дейности от 12 януари, 2020 година Представители на двата лагера пристигнаха в съветската столица за присъединяване в руско-турска среща на равнище ръководители на министерството на външните работи и министерство на защитата. Срещата бе проведена, откакто в среднощ против неделя  влезе в действие режим за преустановяване на огъня в Либия, препоръчан от президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 8 януари.

" Участниците в междулибийските договаряния за мир в Москва се съгласиха... да подсигуряват, без предварителни условия, спазването на прекратяването на военни дейности, влезнало в действие на 12 януари 2020 година в 0 часа 00 минути ", гласи текстът на плана за дефинитивно съглашение съгласно " Риа Новости ", представено от организация " Фокус ". До сключването на примирието се стигна сле тежки 6-часови договаряния и недоверчивост сред страните.По-рано денем стана ясно, че лидерът на държавното управление на Националното съгласие(ПНС) на Либия Файез Сарадж е отказал да се срещне с командира на Либийската национална войска (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. ЛНА пък на собствен ред опроверга информации, че силите му ще се отдръпват от към този момент завзетите позизции. " Ние се ангажираме да освободим цялата земя на Либия от въоръжените милиции и терористичните групировки. Уверяваме ви, че силите на Армията остават на всичките си позиции в столицата, не са се отдръпнали и няма да правят отстъпка нито една крачка от тях. ", написа навреме в свое известие ЛНА. 

Разговорите за ориста на Либия ще продължат на 19 януари на среща на върха в Берлин. Президентът на Турция Реджеп Ердоган към този момент удостовери наличието си, само че не е ясно дали Русия ще се включи в срещата. По-рано денем интернационалните организации оповестиха, че летището в Триполи, което бе затворено предходната седмица поради изостряне на връзки сред двете враждуващи страни, е възстановило работата си. Националният транспортьор на Libyan Airlines съобщи, че полетите са обновени от и до летище „ Митига “, а други частни самолетни компании също са възстановили навигацията, заяви AFP, представено от организация " Фокус ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР