Връх Мусала е най-високият връх на Балканите и в България.

...
Връх Мусала е най-високият връх на Балканите и в България.
Коментари Харесай

Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

Връх Мусала е най-високият връх на Балканите и в България. От арабски и турски името Мусала значи „ да си наоколо до Бога “. Този връх е най-високият в Рила планина – 2925 метра. Връх Вихрен в Пирин планина (2914 метра) остава на трето място на Балканите.

 Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите?

 infomax-logo-50-15-HW

Ето кой е най-високият връх на Балаканите:

Имена

Старите имена на връх Мусала са били също с арабски или турски генезис и са означавали „ господстващ “, което се е запазило по смисъл и до момента за най-високия връх на Балканите. Първенецът е носил името Тангра доста години преди християнството и Сталин след 1949 година по името на Йосиф Сталин.

Местоположение

Мусала се намира в Рила, която е една от най-красивите планини в България. Тя изпъква освен с хубост, само че е най-високата планина в България и на Балканите и на първите места в Европа.

Рила планина се простира сред Тракийската равнина, централна част на България и река Струма. Връх Мусала е прочут с това, че дава изворите на река Искър, Места и Марица. Има доста минерални залежи, изключително наоколо до Перник.

 Урок по география: Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите? Знаете ли кой е най-високият връх на Балканите? Снимка: https://pixabay.com/

Мусала е структуриран от палеозойски гранит и гранитопорфирни жили. Върхът има алпийска растителност, а почвите са от планински и ливаден вид. Наоколо има и пасища. В природата се открива разнообразна растителност, дървета и друга флора и фауна.

Климат

Средна февруарска температура е -12C, междинна августовска е 5,5C. Средна температура за годината на Мусала -2.9C. Измерени най-ниска и най-висока температура са: -31C и 18C. В района има северозападни ветрове и повече от 200 дни на най-високия връх на Балканите, връх Мусала, има сняг.

Маршрути и туризъм

Връх Мусала попада в Стоте национални туристически обекта на България и има щемпел.

За да изкачите връх Мусала  може да тръгнете от Боровец, Белмекен, местността Семково в Белица, Якоруда.

Ако тръгнете от Боровец, използвайте въжен превоз през хижа Мусала и подслон Еверест за към 4 часа. Друг маршрут за нанагорнище на най-високия връх на Балканите Мусала е от хижа Грънчар за 4 часа, като тръгнете от Якоруда, Семково, хижа Рибни езера.

Добре е да се подготвите добре за изкачването с комфортни обувки и облекло, вода и храна. Най-подходящо време за преходи е лятото, в това число септември.

Връх Мусала е от най-високите планински върхове в цяла Европа и най-голям в България.

Мусала е ситуиран в Националния парк „ Рила “ и от върха му можете да наблюдавате даже прилежащи страни. Пред погледа ви се разкриват изумителни гледки, които стопират дъха. Буквално усещате, че се намирате на покрива на света. От далечно минало, този връх е притегателно място за туризъм и алминизъм. Най-високият връх на Балканите е прочут с богата флора и фауна, като има и няколко пещери.

Не на последно място в планината Рила се намират фамозните.

Мусала е именуван върхът на Балканите. Макар и привикнали с хубостта на българската природа, би трябвало да се прекланяме пред нейните чудеса и обаяние. Да пазим и обичаме родните места и неповторима природа.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР