Връчването на третия мандат на БСП е тежко изпитание за

...
Връчването на третия мандат на БСП е тежко изпитание за
Коментари Харесай

Сценарий SOS Корнелия: Бавят мандата до червения конгрес, ...

Връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия е тежко тестване за соцлидера Корнелия Нинова. Пореден неуспех в опита за сформиране на кабинет ще се употребява от вътрешната съпротива като мотив за нейното събаряне на планувания за 11-12 февруари ексклузивен конгрес на партията.

„ За госпожа Нинова е доста значимо да влезе в държавно управление. Това е единственото, с което може да се яви на този конгрес. Ако тя е отвън държавно управление, с четири неприятни избора и на всичко от горната страна прогонена от съдружниците си, с какво ще иде на конгреса? “, разяснява неотдавна социологът Андрей Райчев, който е добре осведомен с вътрешните битки в левицата. 

Затова има съмнения, че Нинова ще бави процедурата по опита за осъществяване на третия мандат най-малко до конгреса, с цел да не се яви на него с следващия провален мандат. Тя получи подобен късмет през 2021 и 2022 година, само че не съумя да събере поддръжка за държавно управление. Най-многобройната парламентарна група сега ГЕРБ към този момент даде да се разбере, че няма да поддържа кабинет с мандата на Българска социалистическа партия. Като стопяваща се политическа мощ (която единствена сега има и разколник депутат) социалистите към този момент са на пето място в Народното събрание и са изпреварени даже от новаците в Народното събрание " Възраждане ".

Българска социалистическа партия към този момент заявява, че ще води диалози с всички парламентарни партии, като изключва обаче да търси поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи. С някогашните съдружни сътрудници от " Продължаваме промяната " в последното постоянно държавното управление позициите се раздалечават, като с изключение на фундаменталното разграничение във външната политика във връзка с войната в Украйна се добави и разграничителната линия на гласуването с хартиена бюлетина.

От " Промяната " зачертаха Българска социалистическа партия като вероятен съдружник поради влизането на левицата в така наречен " Хартиена коалиция ". Освен левицата, в нея влизат още ГЕРБ и Движение за права и свободи. На процедура партиите, които изхвърлиха машинния избор от Изборния кодекс, са и единственият реален вид за реализиране на парламентарно болшинство с третия мандат, тъй като имат общо 127 депутати. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР