Врачанската публика бе щастлива на 9 февруари да чуе именитиярумънски

...
Врачанската публика бе щастлива на 9 февруари да чуе именитиярумънски
Коментари Харесай

Александру Томеску покори публиката във Враца

Врачанската аудитория бе щастлива на 9 февруари да чуе именитиярумънски цигулар Александру Томеску.

Той показа дружно със Симфониета Враца под диригенството на Христо Павлов упования Концерт за цигулка и оркестър №2 от Сергей Прокофиев.

Публиката се наслаждения още на музиката на Франц Шуберт - Симфония №5 в си бемол мажор D.485, изпълнена от врачанските симфоници.

Едно угощение за феновете на класическата музика бе срещата с Александру Томеску. След концерта той бе общителен да даде изявление за слушателите на Дарик.

„ За първи път съм във Враца, описа румънският цигулар.

Свирил съм във Варна, Плевен, естествено и в София, само че за първи път съм във Враца. Очарован съм от топ-оркестъра, доста добре квалифициран и хората са доста другарски настроени.Музицирането с тях е същинско наслаждение.

-Какво е цигулката за вас?

Ал.Томеску свири на Страдивариус, който му е закупен от Румънското държавно управление и е част от националното културно благосъстояние на страната му. Не му е позволено да я изнася отвън Румъния, изяснява цигуларят.

Но в действителност въпросът ми не е за това какво благосъстояние е да свириш на подобен инструмент. А гледайки го по какъв начин я държи, по какъв начин я употребява, какво усеща, свирейки – желая да мисля, че е част от него, част от двете му ръце, които подаряват публиката с автентичен екстаз и такова съвършенство от осъществяването му.

Всъщност Алена Чехова - първа цигулка на Симфониета Враца, ми превежда сходен отговор: „ Тя е част от мен, част от ръката ми. Цигулката е моят глас, който насочвам към света! ".

- Кое е най- сложното в специалността Ви?

- Да се приготвя за концерта- освен механически. Техниката е единствено началото.

Но и да предам това, което усещам на публиката, музиката ми да откри пътя към залата, към същинския смисъл на творбата.



- Кое е най-приятното в специалността Ви?

" Много обичам планината, споделя роденият в Букурещ виртоуоз.Това посещение във Враца е късмет да видя и вашата планина.Утре отивам горе, споделя с наслада Томеску и му личи какъв брой ещастлив.

Следващата седмица ще изсвирвам Брух в Лос Анджелес, по-късно Брамс с радиоркестъра ".

Ей по този начин, като на смешка - пристигна, свири и победи, а след това ще лети за различен континент. Врачанската аудитория го извика на бис 4 пъти, беше във екстаз от него.

- Откъде взимате тази сила? – задавам му този въпрос, който съм си набелязала още в първите минути, откакто го чух и видях на сцената.



- Енергията идва от публиката. Винаги съм подготвен да изсвирвам. Дори да не се усещам добре, даже нещо да се е трансформирало за мен…На сцената ставам различен човек.

Готов съм да изсвирвам за хората, даже в случай че съм спал незадоволително, даже да съм изтощен. Защото доста обичам да изсвирвам! ".

Пожелаваме си до нови срещи със този популярен музикант! И както сподели диригент Христо Павлов: Ето по какъв начин се сбъдна поговорката – Всяко зло за положително! Маестро Павлов имаше поради, че за 24 ч. са намерили виртуозния цигулар, откакто Лия Петрова претърпя травма и не съумя да пристигна да свири във Враца.

Планината над Враца е снежна тези дни, гордият Балкан е неистово хубав и нека му е харесала разходката там, даносе е забавлявал по този начин, както ние се радвахме на неговите осъществявания.

Ето част от осъществяването на румънския виртуоз - чуйте в атачмънта:

Александру Томеску е определян за „ най-известния актуален румънски цигулар,за който музиката няма граници, подготвен да извършва най-трудните партитури,единодушно оценен от публиката по целия свят “.Свири на цигулка " Страдивариус Elder Voicu " от 1702 година, благосъстоятелност на румънската страна и предоставена му през 2007г. по заслуги.

Александру Томеску живее с музика и това се вижда във всичко, което прави. Кариерата му на цигулар се простира до най-отдалечените и значими места в света като Париж - Théâtre des Champs Elysees, Ню Йорк - Carnegie Hall, Токио - Metropolitan Arts Centre, под диригентската палка на фамозните Valery Gergiev, Kurt Masur, Christoph Eschenbach и други

Завръща се и в Румъния, където се включва в организирането на национални типичен музикални турнета. Подкрепя с осъществяванията си редица благотворителни дела като прекъсване на употребата на горски площи, разрушаването на здания от Националното завещание и др.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР