Впечатляващата си 75-годишна история и планове за бъдещето представиха на

...
Впечатляващата си 75-годишна история и планове за бъдещето представиха на
Коментари Харесай

С тържествен симпозиум отбелязаха 75-годишнината на Катедрата по педиатрия и мединска генетика на МУ-Пловдив и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“

Впечатляващата си 75-годишна история и проекти за бъдещето показаха на церемониален симпозиум Катедрата по педиатрия и здравна генетика към Медицински университет – Пловдив и Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги”.

Историята от основаването до наши дни под формата на церемониален отчет показа ръководителят на катедрата и шеф на клиниката проф. доктор Иван Иванов. Катедрата по педиатрия е учредена през м. октомври 1946 година към основания година по-рано Медицински факултет при Пловдивския държавен университет с първи началник на катедрата проф. Богоя Юруков. Същински създател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. доктор Иван Андреев (1898-1978), който през още 1932 година основава първото извънстолично детско поделение, чийто правоприемник е актуалната Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги” и надлежно Катедрата по педиатрия и здравна генетика на Медицински университет – Пловдив. Традицията на отдаденост към децата и педиатрията продължава и при идващите ръководители – проф. Иван Вапцаров (1964 – 1974 г.), проф. Христо Михов (1974 – 1986 г.), проф. Евгений Генев (1986 – 1990 г и 2000 – 2006 г.), проф. Борис Бойкинов (1990 – 1999 г.), проф. Мирослава Бошева (ръководител на катедрата от 2006 до 2020 година, а на клиниката – от 2006 до 2014 г.) и актуалният началник проф. доктор Иван Иванов (ръководител на катедрата от 2020 година, а на клиниката – от 2014 г.).

Събитията и личностите са включени в алманаха „ Минало, настояще, бъдеще “, чиято премиера бе пред присъстващите на симпозиума публични посетители – членове на управленията на университета и на университетската болница, на Община Пловдив, сегашни и някогашни чиновници, отдали време и професионализъм на детското опазване на здравето и на образованието на генерации педиатри. С доста фотографии и обстоен текст алманахът споделя нелекия път на слагане на основите и непрекъснатото развиване на катедрата и клиниката, техните научни достижения и обществена активност. Уникалното по рода си издание е квалифицирано във връзка 75-годишнината от трима от изявените експерти в катедрата и клиниката: проф. доктор Тоньо Шмилев, доцент доктор Нарцис Калева – Ходжева и проф. доктор Мирослава Бошева.

След 75 години катедра и клиника могат да се похвалят с съвсем 5000 пациенти средногодишно, повишаване на каузи на сложните случаи, понижаване на детската смъртност, 43 дисертации за просветителна и научна степен „ лекар “, десетски емблематични конгреси и стотици научни писания, внедряване на модерни способи за лекуване. Само за последните 5 години са подготвени 1639 студенти по медицина, от тях 761 с британско езиково образование, 488 студенти по дентална медицина, 458 мед. сестри и 84 акушерки, 231 студенти от Медицински лицей, 25 специализанти по обща педиатрия, детска кардиология, детска неврология, детска ендокринология и детска пулмология, описа проф. Иванов.

В качеството си на ректор на МУ – Пловдив и началник на катедрата и лабораторията по микробиология и имунология, проф. доктор Марина Мурджева, дм, мзм, поздрави юбилярите. „ Години на напредък, години на несъмнено развиване към по-добро; години, в които се слага освен началото на дейностите; години, в които вие, работещите в катедрата и клиниката по педиатрия, успяхте да надградите постигнатото “, сподели проф. Мурджева.

„ Искам да изкажа благодарност и към тези, които към този момент ги няма, към тези, които бяха упоменати и ще останат в нашата памет и нашите сърца освен като положителни ръководители на катедрата, само че и с техните екипи от хора. Те сложиха началото на това, което е в този момент – катедрата и клиниката.

На второ място желая да благодаря на тези преподаватели, учени и лектори, които виждам в залата и които са пенсионери. Ние помним това, което те са създали. И не на последно място, благодаря на тези, които в този момент сте в катедрата и клиниката. Благодаря на всички лекари, медицински сестри и санитари от катедрата и клиниката по педиатрия за това, което вършат – освен като грижа за нашите деца. Повечето от нас познават компетентността, експертността и доброжелателността на хората от тази клиника, когато са лекувани освен нашите деца и внуци, само че и децата на нашето общество “, акцентира проф. Мурджева и добави в умозаключение:

„ Искам да ви пожелая здраве, с цел да можете да дарявате здраве и да генерирате усмивки по лицата на децата и на техните родители. Пожелавам здраве, с цел да можете да издържате на провокациите. Искам да ви пожелая и да бъдете все по този начин въодушевени, въодушевени и да запазите в себе си тази човещина, която прави катедрата и клиниката емблематични структури в университета и университетската болница. На многая лета! “

„ Вие педиатрите принадлежите към бръшляновата лига на медицинските специалности, тъй като най-вече чудеса се случват в детството, в педиатрията и на Коледа. Какъв реалист си, в случай че не вярваш в чудеса? За тези 75 години в Катедрата по педиатрия и здравна генетика израснаха плеяда от прелестни лекари и преподаватели, дали наличие на девиза „ Посветени на хуманността “. Всички се възхищават от педиатрите и ги обичат, тъй като във вашите ръце е здравето на децата, нашето най-хубаво лекарство и нашите живи послания към бъдещето. Моят персонален подарък към вас, с изключение на голямата ми любов, признателност и почит, е диск с детски песнички, който споделя музикални истории на децата и техните баби. Приемете моите пожелания да бъдете здрави, духовно млади и положително настроени “, по този начин се обърна към екипа на катедрата и клиниката чл.-кор. проф. Стефан Костянев, ръководител на Общото заседание на МУ – Пловдив.

Поздравителен адрес от името на изпълнителния шеф на УМБАЛ „ Свети Георги “ – проф. доктор Карен Джамбазов, прочете зам.-директорът по лечебна активност проф. доктор Жанет Грудева. „ 75 години, отдадени на децата, с достолепие и любов. 75 години път, цялостен с ентусиазъм и неотклонен дух, и, несъмнено, с неоспорим престиж. На вас, които с професионализъм, любов и безкрайна добрина връщате усмивките на хиляди деца, от сърце искам здраве и дългоденствие! Нека не стихва упоритостта ви за нови и сполучливи инициативи! Нека сърцата ви туптят от насладата в очите на признателните майки! “

Доц. доктор Стоян Новаков, дм, началник на Катедра по анатомия, хистология и ембриология към Медицински факултет на МУ – Пловдив също поздрави сътрудниците си: „ В отчета на проф. Иванов нямаше нито една дума без наличие. Катедрата и клиниката по педиатрия са освен част от историята на университета, те са историята на този университет, те са стълбът на този университет. Благодаря ви! Вие сте в сърцата ни и ни вдъхновявате да сътворяваме нови експерти, които да идват в 5-и курс готови. “

Поздравления от името на градоначалника Здравко Димитров сервира инж. Анести Тимчев, зам.-кмет „ Екология и опазване на здравето “ в Община Пловдив. „ След време поколенията ще гледат на нас като история. В тази история Медицинският университет, всички клиники, включително и педиатричната клиника ще имат изключително място. Уважение към труда на всички, които са в клиниката и освен в клиниката, почитание към професионализма и отношението! Днес ние бързаме, учим онлайн и вършим какво ли не, само че във всяко едно човешко деяние има човечност и добрина. Във всичко това, което би трябвало да вършим, би трябвало да запазим мярката и да покажем на тези след нас, че, когато имаш сърце, можеш да направиш нещо за този свят! “

„ Тази значима годишнина би следвало да ни даде мотив за равносметка, за благодарности и обрисуване на вероятностите. Започвам с благодарностите към тези, от които аз съм се учила на педиатрия, тъй като моят житейски избор е педиатрията. 30 години към този момент я упражнявам без значение от останалите ми задължения и считам, че това е най-благодатната компетентност, тъй като тя дава опция да подготвим бъдещето на нацията. Всеки, който има добър педиатър, си подсигурява спокойни старини. Вярвам, че историята Ви ще бъде разпространявана, с цел да може да притегли доста млади сътрудници към идеята на педиатрията. Безкрайна признателност към всички, които през годините са градили образа на Клиниката по педиатрия и са оставили своето име, помогнали са на доста български деца да бъдат здрави. Перспективата очертахме дружно, когато проф. Иванов в едно съвещание на Комисията по опазване на здравето в 44-тото Народно заседание показа концепцията за план на нова постройка на Клиниката по педиатрия. Вярвам, че това ще се осъществя, и моят персонален подарък е една икона на Света Богородица, която да окачите в новата постройка, с цел да закриля Вас и вашите пациенти “, сподели доктор Даниела Дариткова, посетител на събитието и ученик на МУ – Пловдив, дълготраен педиатър и ръководител на Комисията по опазване на здравето в 41-вото, 42-рото и 44-тото Народно заседание. Тя е съидейник на концепцията за изграждане на нова постройка на Клиниката по педиатрия, която ще може да се осъществя в близко бъдеще благодарения на дарителската акция на УМБАЛ „ Свети Георги “ – „ Най-доброто за нашите деца и онкоболни “, стартирала през 2018 година и събрала до юли 2021 година близо 160 хиляди лв.. Кампанията даде съображение на държавното управление през юли 2020 година да даде целево 17 млн. лв. от републиканския бюджет за реализиране на тази цел.

Тържественият симпозиум, отдаден на 75-годишнината на Катедрата по педиатрия и здравна генетика и Клиниката по педиатрия, приключи с публично връчване от проф. доктор Иван Иванов на благодарествени писма на към този момент пенсионирани медици, оставили имената си в историята на двете структури.

В началото на м. октомври т.г. още едно събитие бе отдадено на годишнината – галерия с 20 пана в центъра на Пловдив с фотографии и къси текстове, озаглавена „ 75 години отдаденост на детското здраве”, която в резюме наблюдава възходящия път на генерации медици, отдали времето и професионализма си на детското опазване на здравето и на развиването на здравната просвета. Изложбените пана представяха актуалното положение на отделенията в клиниката, университетските достижения на катедрата, обществените начинания на катедрата и клиниката. Сред тях основно значение за пловдивската общност има Дарителска акция „ Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, целяща построяването на нова постройка за клиниката и катедрата.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР