Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания Заедно срещу

...
Впечатляващата с мащаба и общественото си значение кампания Заедно срещу
Коментари Харесай

Първа по рода си безплатна кампания за скрининг за рак на дебелото черво започва в цяла България

Впечатляващата с мащаба и публичното си значение акция „ Заедно против рака на дебелото черво “, самодейност на Фондация „ Лъчезар Цоцорков “, към този момент е отворена за хората от цяла България. Програмата дава опция за изцяло гратис лабораторно проучване, което може навреме да алармира за подлото заболяване.

Близо 6000 безвъзмездни скринингови теста бяха направени в София по време на пилотната стратегия на Фондацията, която завърши предходната година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите експерти в региона на онкологията и гастроентерологията - проф. доктор Галина Куртева, проф. доктор Панайот Куртев, проф. доктор Крум Кацаров и доктор Росица Кръстева.

Липсата на ясно изразени признаци в началните стадии на заболяването води до късно диагностициране, когато възможностите за лекуване доста понижават. Именно заради тази значима специфичност, ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел при онкологичните болести в България. Той е вторият най-често срещан рак при дамите и трети по периодичност при мъжете в страната. В същото време, последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейска комисия демонстрират, че България е единствената страна в Европейския съюз, в която се регистрира увеличение на смъртността от рак. Страната ни изостава  във връзка с предварителната защита, ранната диагностика, лекуването и преживяемостта на пациентите с онкологични болести.*

Как ще се реализира Националната стратегия „ Заедно против рака на дебелото черво “:

Програмата се организира в сходство с рекомендациите за скрининг в Европейски Съюз и ще бъде подкрепена с активна  осведомителна акция в националните медии, както и с онлайн просветителна акция за експерти. Скрининговото проучване, което съставлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и безусловно безболезнено, a до момента беше допустимо да се извърши посредством НЗОК единствено за хората с рискови фактори за развиване на заболяването. В програмата имат опция да се включат всички мъже и дами на възраст 50-74 година Желаещите да се тестват би трябвало да дават фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. В помощ на всички искащи действат безвъзмезден народен номер 0800 202 80 и информативен уебсайт testvai.bg.

,,Причината да стартираме акцията за скрининг е напълно човешка и доста персонална - Фондацията е основана точно в памет на починалия проф. Цоцорков, който не съумява да се пребори с подлото заболяване. Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното разкриване на заболяването ”, споделя Йоана Маринова, изпълнителен шеф на Фондация „ Лъчезар Цоцорков “.

,,С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните фамилии. Сега, със старта на Националната скринингова акция всеки човек, от всеки завършек на България ще има опцията да се тества гратис и да се погрижи за здравето си ”, прибавя Елена Джамбазова, програмен шеф “Здравеопазване ” във Фондацията.

Кампанията се организира и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а главен медиен сътрудник е Българското национално радио.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР