Воюващите фракции, които се опитват да поемат контрола над източноафриканската

...
Воюващите фракции, които се опитват да поемат контрола над източноафриканската
Коментари Харесай

Защо при евакуацията на САЩ в Судан бяха изоставени американците?

Воюващите фракции , които се пробват да поемат контрола над източноафриканската страна Судан , хвърлиха страната в безпорядък и хиляди бягат от столицата Хартум и околните бойни зони, предава „ Асошиейтед прес “. Някои страни, в това число Съединени американски щати, затвориха посолствата си и доста от тях координират дръзки евакуации на своя личен състав и други поданици в голям брой конвои, полети и неистови бягства .

През миналата седмица обаче имаше трагично разнообразни реакции от разнообразни държавни управления, до момента в който всяко от тях се опитваше да изведе своите жители и личния състав на посолството си на безвредно място. Съединени американски щати бяха подложени на щателна инспекция за евакуирането на към 70 чиновници на посолството в задача с хеликоптер от елитни командоси SEAL през уикенда, като в същото време предизвестиха хиляди частни американски жители в Судан , че няма да има сходна евакуация за тях.

Държавният департамент, който от години поучава жителите на Съединени американски щати да не пътуват до Судан, продължава да поучава американците да се подслонят на безвредно място. Повечето от почти 16 000 американци , за които се счита, че са в Судан сега, са двойни жители на Съединени американски щати и Судан и единствено дребна част от тях са изразили предпочитание да изоставен. Но най-малко някои от тези, които желаят да изоставен, са съумели да стигнат до Порт Судан, където могат да вземат ферибот до Джеда, Саудитска Арабия, или са получили места в полети, осъществявани от други страни.

Поглед към обстановката:

Какво се случва в Судан?

Всичко се свежда до битка за власт сред двама мощни генерали и техните армии: военачалник Абдел Фатах Бурхан , който управлява суданските въоръжени сили, и военачалник Мохамед Хамдан Дагало , началник на паравоенна група, известна като Сили за бърза поддръжка. Преди четири години национално въстание в Судан оказа помощ за свалянето на дългогодишния автократ Омар ал Башир. Но през 2021 година двамата генерали – Бурхан и Дагало – проведоха взаимно прелом , който дерайлира напъните за основаване на гражданско държавно управление. И двамата мъже имат история на нарушавания на човешките права и техните сили са репресирали продемократични деятели.

Под интернационален напън Бурхан и Дагало неотдавна се съгласиха на рамково съглашение с политически партии и продемократични групи. Подписването му обаче беше неведнъж отлагано, защото нарастваше напрежението към консолидираното на RSF във въоръжените сили и бъдещата верига на командване. На 15 април напрежението прерасна в принуждение.

Всяка страна има десетки хиляди бойци в и към Хартум и град Омдурман на отсрещния бряг на река Нил. В сряда, втория ден от последното сензитивно преустановяване на огъня , спорадичните боеве продължиха.

Как Съединени американски щати изкараха личния състав на посолството си?

Тъй като изискванията за сигурност се утежниха в края на предходната седмица, в това число вреди на гражданското летище и офанзива против американски дипломатически ескорт в Хартум, Държавният департамент заключи, че „ единственият метод да създадем това безвредно за целия наш дипломатически личен състав беше да разчитаме на качествата на нашите военни сътрудници “ . Това съобщи дипломат Джон Бас, заместник-секретар по ръководството на Държавния департамент . В събота посолството на Съединени американски щати в Хартум спря активността си и подреди на личния състав да напусне страната.

Министерството на защитата беше почнало да реалокира запаси в Camp Lemonnier в Джибути, с цел да се приготви за допустима евакуация. В събота три хеликоптера MH-47 Chinook, пренасящи елитни командоси SEAL, излетяха от Джибути по пътя към Етиопия, където заредиха гориво и по-късно направиха тричасовия полет до Хартум. От своя страна генерал-лейтенант D.A. Симс, шеф на интервенциите в Обединения щаб, разяснява:

„ Операцията беше бърза и чиста, като военнослужещите прекараха по-малко от час на място в Хартум. “

Хеликоптерите летяха и излизаха от Хартум, без да подхващат никакъв огън.

Американците, които към момента са в Судан

Въпреки че личният състав на посолството беше изведен с хеликоптер, нямаше проекти за обезпечаване на сходна евакуация за евентуално хилядите американци, които към момента са в Судан . В сигнал за сигурност във вторник Държавният департамент на Съединени американски щати повтори, че „ заради несигурната обстановка със сигурността в Хартум и затварянето на летището, сега не е безвредно да се предприеме координирана от държавното управление на Съединени американски щати евакуация на частни жители на Съединени американски щати “ . Вместо това ведомството дава детайлности за наличните гранични пунктове и условията, нужни на всяко място. Той предизвести, че боевете не престават и че доста направления са рискови и непредвидими.

Американски жители, които стигнат до Порт Судан по суша и могат да вземат ферибот до Джеда, ще бъдат подкрепени от консулството на Съединени американски щати там. В момента помощта на Съединени американски щати за американците е значително лимитирана до телефонна и виртуална помощ . Съединени американски щати биха могли да изпратят кораби на Военноморски сили в Порт Судан, с цел да превозят американци до Джеда или друго място, където те биха могли да получат превоз назад в Съединените щати. Властите обаче акцентират, че това ще зависи от обстановката със сигурността и дали е безвредно корабите да дебаркират . Съединени американски щати са създали други варианти, като отваряне на краткотрайно консулство в Порт Судан, подсилване на консулството си в Джеда, с цел да оказва помощ на американците при идването им, или потребление на близко летище, което други европейски страни са употребявали за транспорт на жители.

Американски чиновници считат, че обстановката със сигурността в Порт Судан е по-добра, в сравнение с в столицата, само че остават загрижени за капацитета за ескалация на насилието .

Какво вършат другите страни?

Докато Съединени американски щати са на мнението, че е прекомерно рисково да извеждат своите жители, други страни не престават с евакуациите на своите жители. Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Испания, Холандия, Турция, Япония, Южна Корея, Йордания, Южна Африка, Египет и Саудитска Арабия са измежду страните, които са евакуирали своите жители и тези на други страни.

Министерството на защитата на Германия заяви в туит във вторник, че е прекратило полетите си за евакуация , откакто е изпратило над 700 души от Судан, в това число 200 германци и стотици други от повече от 20 други народи. Франция акцентира, че е евакуирала повече от 500 души от 41 страни и ще задържи фрегата на Военноморски сили в основното пристанище на Судан в Червено море, с цел да продължи да подкрепя избавителните интервенции за чужденци. Обединеното кралство продължаваше военните си евакуации на цивилни от летище отвън Хартум. Бригада Дан Рийв сподели пред кореспонденти в сряда, че обстановката е „ спокойна “ и че въоръжените сили на Судан поддържат добра сигурност към летището .

Държавната новинарска работа на Саудитска Арабия заяви във вторник, че е евакуирала към 2150 души с транспортен съд от Судан, в това число 114 саудитски жители и повече от 2000 евакуирани от 62 други народи. А Египет, който изтегля повече от 1500 свои жители, съобщи, че дипломатическата му задача няма да напусне Судан, до момента в който не подсигурява евакуацията на всички, които желаят да изоставен. Администратор на египетското посолство в Хартум беше убит в понеделник, заяви външното министерство.

Необичайна ли е реакцията на Съединени американски щати?

Докато доста американци си спомнят трагичната евакуация на дипломати и жители от Афганистан през 2021 година, тези условия бяха надалеч по-различни. В множеството случаи Съединени американски щати не изтеглят частни жители, когато затварят посолство.

Ситуацията в Афганистан беше друга , тъй като Съединени американски щати прекратяваха 20-годишното си военно наличие в страната. Той се опитваше да измъкне остатъчното американско наличие там, огромна част от което беше директно обвързвано с ролята на Вашингтон в поддръжката на афганистанското държавно управление. Подобна обстановка не е съществувала или съществува в Судан.

По-типична е практиката тук-там като Йемен, Сирия и Венецуела, където Съединени американски щати стопираха дипломатически интервенции и отстраниха личния състав си заради разтърсвания, само че не изтеглиха частни жители. 

Съединени американски щати също затвориха за малко посолството в Киев заради съветската инвазия, само че нямаше военна евакуация нито за дипломати, нито за частни жители и от този момент посолството беше отворено още веднъж.

За разлика от обстановката в Афганистан, Съединени американски щати не участваха военно в спора в Судан и нямаха военно наличие на място, с изключение на дребния брой морски охранители в посолството в Хартум.  Освен това Съединени американски щати от няколко години предизвестяват американците да не пътуват до Судан и им споделят, че консулската помощ в посолството е извънредно лимитирана.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР