Войнствената реакция на Анкара на напредъка на сирийската армия в

...
Войнствената реакция на Анкара на напредъка на сирийската армия в
Коментари Харесай

Ескалация в Идлиб рискува конфронтация между Турция и Иран

Войнствената реакция на Анкара на напредъка на сирийската войска в северозападната провинция Идлиб докара сирийската рецесия към една от най-критичните етапи през последните няколко години, като изтласка Анкара и Дамаск до ръба на широкомащабна война , написа близкоизточната медия " Ал-Монитор ".

Последният кръг на ескалация стартира на 27 февруари, когато минимум 33 турски бойци бяха убити при сирийски боен въздушен удар в арестуван от бунтовниците регион на провинция Идлиб. Докато министърът на защитата на Турция Хулуси Акар упрекна сирийското държавно управление, че съзнателно е нападнало турските бойци " макар предизвестията ", съдружникът на Асад Русия твърди, че турските сили са " в бойните формирования на терористични групировки ".

Но другият главен съдружник на сирийското държавно управление, Иран , сподели много неутрална реакция , като акцентира нуждата неотложно " да се успокои актуалната напрегната обстановка ". Иранското външно министерство също прикани за провеждането на нова иранско-руско-турска среща на върха в границите на процеса в Астана.

Независимо от това, обстановката става още по-сложна , когато ответната интервенция на турската войска против позициите на сирийската войска докара до гибелта на няколко бойци от подкрепяните от Иран сили в северозападната част на Сирия, дружно със сирийски бойци. Според отчетите, оповестени в иранските медии, минимум четирима бойци, свързани с ливанската Хизбула , както и 21 членове на бригадите Фатемиюн и Зайнебиюн - които се състоят от афганистански и пакистански шиитски сили , подкрепени от Иран - са убити при турските удари . Часове след таките на 29 февруари иранският президент Хасан Рохани организира телефонен диалог с турския си сътрудник Реджеп Ердоган , в който иранската страна прикани за разрешаване на казуса с Идлиб посредством разговор . Рохани за следващ път предлага да бъде хазаин на турския и съветския президенти за нова среща на върха, с цел да се разиска продължаващата рецесия.

Въпреки това дипломатическият апел на Рохани за компромис бе допълнен с директно предизвестие против Анкара от военното командване на Ислямска република в Сирия .
 Асад пита Турция къде им е казуса, откакто имат общи жизненоважни ползи
Асад пита Турция къде им е казуса, откакто имат общи жизненоважни ползи

Според него актуалните проблеми сред двете страни са нелогични

Иранският " съвещателен център в Северна Сирия " излезе с изказване на 1 март, в което споделя, че турската войска продължава да нападна позиции, принадлежащи на центъра. Макар да предизвестява, че турските бойци в Сирия са " в обхват на обстрел " от иранските сили , центърът помоли турските военни " да работят рационално ", с цел да не провокират ответни дейности от страна на иранската страна.

Докато двете горепосочени позиции на пръв взор могат да наподобяват спорни , всяка от тях демонстрира съществени аспекти на цялостния метод на Иран към въпроса за Идлиб .

Изявлението на иранския съвещателен център бе изненада за тези, които наблюдават присъединяване на Иран в сирийската рецесия, защото съвсем никой не бе чувал за съществуването на подобен център . Докато Ислямска република постоянно отхвърляше да признае присъединяване си в борбите за Идлиб , изказването беше ясно удостоверение за дейната роля на подкрепяните от Иран сили и самия Иран в тази част на Сирия .

Като такова, решението на Иран да разгласи наличието си в Идлиб може да се преглежда като опит да съобщи, че има набор от ползи на северозапад в Сирия, които би трябвало да бъдат уважавани от другите участници, изключително Турция .

Всъщност изказването бе много ясно при определянето на тези ползи , както и алените линии на Иран в Идлиб . Според иранския съвещателен център, сили на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) дружно с Хизбула и други сили за " опозиция " са взели участие в обезпечаването на контрола на сирийското държавно управление над стратегическата автомагистрала М5 , която свързва Дамаск с Алепо.

Той също по този начин акцентира, че същите сили не престават да си сътрудничат със сирийската войска против " въоръжените сили, подкрепени от турската войска ", които желаят да си върнат автомагистралата. Изглежда, че гарантирането на контрола на държавното управление на Асад над автомагистрала М5 е един от главните цели на Иран в тази област .

Междувременно, въпреки Иран да разказва своите пълномощници , които се бият в Сирия, като " доброволни групировки ", образувани за битка с терористи , последното изказване не прави разлика сред силите на IRGC и тези подкрепяни от Иран, които назовава " групи за опозиция ". Изявлението съдържа безмълвно предизвестие, че всяко турска офанзива против тези групи ще се смята за офанзива против иранските военни .

Изявлението също демонстрира смяна в метода на Иран към ролята на Русия в Идлиб . В предишното Техеран разчиташе на съветския канал за деескалация на споровете сред сирийската войска и подкрепяните от Турция сили в Идлиб. Ясно доказателство за този метод е утвърждението на Иран за съглашението в Сочи сред Москва и Анкара през септември 2018 година по отношение на основаването на демилитаризирана зона в Идлиб.

Този път обаче Иран наподобява е неудовлетворен от нежеланието на Русия да поддържа по-сериозно държавното управление на Асад при честите турски офанзиви , нещо, което се преглежда като евентуална самобитна договорка сред Анкара и Москва . Следователно наподобява, че Иран се пробва да дефинира ролята си в Идлиб без значение от Русия .
 Ердоган и Путин приказват в Москва
Ердоган и Путин приказват в Москва

Темата е рецесията в Сирия

Фактът обаче, че иранският президент и външното министерство не престават да упорстват за дипломация и разговор , е знак, че Иран е наясно с евентуалните опасности от прекомерно предизвикателния метод в Сирия . От една страна, Иран има съществени опасения по отношение на възможния провал на процеса в Астана вследствие на актуалното напрежение.

В последна сметка процесът в Астана е единственият подкрепян от Организация на обединените нации интернационален кротичък развой за Сирия, в който Иран има решаваща роля . Следователно крахът му би лишил Иран от скъп дипломатически актив във връзка с Сирия.

От друга страна, Иран е притесне н, че по-нататъшната дестабилизация на обстановката в Сирия ще даде на Израел опция да удвои своите настъпателни дейности против Ислямска република и нейните съдружници в Сирия. Израелската офанзива против позициите на сирийската войска в Кунейтра в югозападна Сирия на 2 март сподели, че терзанията на Техеран не са безпочвени.

Освен това Иран е смутен от евентуалното съглашение на Вашингтон за директна поддръжка на Анкара в Идли . Тъй като Ислямска република дефинира " изгонването на американските сили от района " като собствен главен районен приоритет след убийството на командващия силите на Кудс на IRGC генерал-майор Касем Солеймани от Съединени американски щати по-рано тази година. Всяко американско присъединяване в Идлиб би основало нови провокации за Иран за развиване на проектите му.

В резултат на това, до момента в който интензивно се пробва да накара другите страни да одобряват и зачитат неговите ползи и червени линии в Идлиб , не се чака Иран да влезе в открита борба с Турция по този въпрос. Вместо това той ще се опита да трансформира дейното си военно наличие в региона в политически облаги за себе си и своите съдружници в бъдещи дипломатически договаряния.
 Турция
Турция " обезврежда " 184 сирийски бойци в Идлиб за ден

Анкара е удовлетворена от сполучливото развиване на интервенция " Пролетен щит "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР