Войници твърдят, че са свалили правителството на Нигер, след като

...
Войници твърдят, че са свалили правителството на Нигер, след като
Коментари Харесай

В Нигер е извършен преврат, президентът е отстранен

Войници настояват, че са свалили държавното управление на Нигер, откакто членове на президентската армия задържаха президента Мохамед Базум. Недоволните членове на елитната президентска армия блокираха достъпа до резиденцията и офисите на президента в столицата Ниамей в сряда и след неуспех на договарянията " отхвърлиха да освободят президента ", сподели президентски източник. „ Ние, силите за защита и сигурност... взехме решение да сложим завършек на режима “ на президента Базум, сподели полковник-майор Амаду Абдрамане в телевизионно послание, заобиколен от девет други униформени бойци. Те споделиха, че „ всички институции “ в страната ще бъдат разпуснати, границите са затворени и е натрапен полицейски час „ до второ разпореждане “.


Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) и Африканският съюз осъдиха това, което нарекоха „ опит за държавен прелом “. Източник, непосредствен до Базум, употребява същия термин,.

Президентът на Бенин Патрис Талон се е отправил към Нигер в опит за ходатайство след последния припадък на турбуленция в района. Очакваше се президентът Талон да дойде в Ниамей в четвъртък, с цел да беседва с двете страни за разрешаване на рецесията след среща в Абуджа в сряда с нигерийския президент Бола Ахмед Тинубу. Нигерийският водач сподели, че президентът Талон ще посредничи както с президентската армия, по този начин и с Базум, с цел да се реализира съглашение.

Базум е един от дребното прозападни водач в Сахел, той бе определен през 2021 година, поемайки кормилото на една страна, обременена от беднотия и история на хронична неустойчивост. В известие в Twitter, което се преименува на X, президентската канцелария съобщи, че „ детайли от президентската армия са се пробвали несполучливо да получат поддръжката на националните въоръжени сили и национална армия ". „ Армията и Националната армия са подготвени да нападат разбунтувалите се. Президентът и фамилията му са добре ", се споделя в известието.

Причината за гнева на защитата не се оповестява.

Лудост

Шефът на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съумя да беседва с президента на Нигер в сряда следобяд, сподели неговият представител и „ изрази цялостната си поддръжка и взаимност “. Съединените щати желаеха освобождението на Базум, заявявайки, че са " надълбоко загрижени ". Часове след задържането му поддръжниците на Базум се пробваха да се приближат до комплекса, където той беше арестуван, само че бяха разпръснати от членове на президентската армия, които стреляха предупредително, видя кореспондент на Агенция Франс Прес. Един човек е ранен, само че не е ясно дали е бил ранен от патрон или от рухване, до момента в който тълпата се е разпръснала.

Партиите от ръководещата коалиция на Нигер в Ниамей осъдиха " самоубийствена и антирепубликанска полуда " в изказване, като споделиха, че " някои детайли от президентската армия са изолирали президента " и фамилията му, както и министъра на вътрешните работи. ECOWAS прикани за неотложно и абсолютно освобождение на Базум и предизвести, че всички забъркани ще бъдат държани виновни за неговата сигурност.

Европейският съюз съобщи, че се „ асоциира “ с изказването на ECOWAS и осъжда „ всеки опит за дестабилизиране на демокрацията и опасност за стабилността “ на Нигер. Франция, на която Нигер бе колония, прилежащ Алжир, както и Световната банка " изрично осъжда всеки опит за завладяване на властта със мощ " или " дестабилизиране " на Нигер.

Склонност към преврати

Държавата Сахел без изход на море е претърпяла четири преврата от независимостта си от Франция през 1960 година и голям брой други опити. Базум, някогашен вътрешен министър, беше дясната ръка на някогашния президент Махамаду Исуфу, който непринудено се отдръпна след два мандата. Смяната на властта през април 2021 година, след избори, извоювани от Базум в конкуренция в два тура против някогашния президент Махаман Усман, означи първото спокойно предаване на властта на Нигер.

Но тревожното минало остава живо. Опит за прелом бе осъществен единствено дни преди встъпването в служба на Базум, съгласно източник от сигурността. Тогава няколко души бяха задържани, в това число обвиненият лидер, капитан от военновъздушните сили на име Сани Гуруза и някогашният министър на вътрешните работи Усман Сисе. Петима души, в това число Гуруза, бяха наказани през февруари на 20 години затвор, до момента в който Сисе беше оневинен. Втори опит за премахване на Базум се случи предишния март, " до момента в който президентът... беше в Турция ", съгласно представител на Нигер. Властите в никакъв случай не са коментирали обществено случая. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР